Κόκο: Η γορίλας που κατέκτησε την νοηματική

Η Κόκο γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου το 1971 και απεβίωσε στις 19 Ιουνίου το 2018 σε ηλικία σχεδόν 47 ετών κατά την διάρκεια του ύπνου της.

Το 1971, λοιπόν, ήρθε στον κόσμο σε έναν ζωολογικό κήπο στο Σαν Φρανσίσκο. Ήταν ο 50ος γορίλας που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία με μητέρα την Jacqueline και πατέρα τον Bwana. Ένα χρόνο όμως αργότερα μετά την γέννηση της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του ζωολογικού για να λάβει φροντίδα καθώς αντιμετώπιζε μια ασθένεια σοβαρή. Αυτό είναι και το γεγονός που άλλαξε την ζωή της και την έκανε ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο καθώς ήταν η αφορμή για να γνωριστεί με την εκπαιδεύτρια της την Dr. Francine Patterson με την οποία πορεύτηκαν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής της και της έμαθε την νοηματική.

Η Dr. Patterson αρχικά την δανείστηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford για ένα ερευνητικό έργο σχετικά με τις επικοινωνίες μεταξύ των ειδών και όταν της ζητήθηκε να την επιστρέψει, συγκέντρωσε το ποσό των 12.000 για να την υιοθετήσει και να την κρατήσει. Στην πορεία των χρόνων και δίπλα στην Dr. Patterson η Κόκο ήταν στην θέση να μπορεί να σχηματίσει στην νοηματική 1.000 λέξεις και να καταλαβαίνει 2.000 αγγλικές λέξεις. Μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματα της. Καταλάβαινε ρήματα, επίθετα και λέξεις όπως το "καλό" και το "ψεύτικο" και μπορούσες να θέσει ερωτήσεις. Δεν είχε, ωστόσο, σύνταξη ή γραμματική στις προτάσεις της. Μάλιστα το 1972/73 υποβλήθηκε στα διάφορα τεστ νοημοσύνης επιπέδου βρεφών και σημείωσε σκορ 70-90. Επίσης, μπορούσε στην πορεία να κάνει συνειρμούς και να σχηματίζει λέξεις π.χ. την λέξη δαχτυλίδι δεν την της έμαθε κανείς αλλά μπόρεσε να συνδυάσει από μόνη της τις λέξεις δάχτυλο και βραχιόλι και να σχηματίσει την λέξη.

Το 1978 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό της National Geographic ενώ το 1985 έγινε για 2η φορά εξώφυλλο στο ίδιο περιοδικό. Στην πορεία των χρόνων έχουν γυριστεί διάφορα ντοκιμαντέρ με την Κόκο ενώ έχει συναντηθεί με πολλούς διάσημους όπως Robin Williams, Fred Rogers, Betty White, William Shatner, Flea, Leonardo DiCaprio, Peter Gabriel και Sting. Μάλιστα με τον Robin Williams το 2001 όταν συναντήθηκαν, του πήρε τα γυαλιά του και τα δοκίμασε. Το 1983 η Κόκο ζήτησε ένα μικρό γατάκι για τα Χριστούγεννα. Το αίτημα της ικανοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, τον "Ολόμπαλλο" - μάλιστα η ιστορία τους έγινε και παιδικό βιβλίο με τον τίτλο "Το γατάκι της Κόκο". Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες. Η Κόκο αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική και έφτασε σε σημείο να συμμετέχει σε συζητήσεις στο διαδίκτυο με πολλούς θαυμαστές της.

Στις 19/06/2018 η Κόκο απεβίωσε στην ηλικία των 46, αφήνοντας πίσω όμως μια σημαντική κληρονομιά που θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία .. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: