Joe Girard / Τζο Τζιράρντ

Ο Joe Girard γεννήθηκε στις 1/11/1928 και απεβίωσε στις 28/2/2019. Μπορεί σήμερα να θεωρείται θρύλος στον χώρο των πωλήσεων αλλά η ζωή του δεν ήταν πάντα ρόδινη.

Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ με καταγωγή από την Σικελία. Το πρώτο σπίτι που θυμάται όπως έχει πει ο ίδιος ήταν το πάνω διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία απέναντι από μια καρβουνοαποθήκη. Το χειμώνα έκλεβαν κάρβουνο από την αποθήκη για να ζεσταθούν. Ο πατέρας του τον έδερνε από πολύ μικρό κάθε μέρα και τον έλεγε ότι είναι άχρηστος, ένα τίποτα και ότι θα καταλήξει στην φυλακή. Τα λόγια του είχαν γίνει η πραγματικότητα του και τα πίστευε. Αρκετές φορές το έσκαγε από το σπίτι για να γλυτώσει από τα βάσανα και κοιμόταν στα πατώματα από βαγόνια. Τα Χριστούγεννα έπαιρναν μεταχειρισμένα παιχνίδια σαν δώρο από φιλανθρωπική οργάνωση και ένα κουπόνι όπου μπορούσαν να το ανταλλάξουν για να πάρουν ένα ζευγάρι παπούτσια.

Από πολύ μικρός ξεκίνησε να δουλεύει, για την ακρίβεια στην ηλικία των 8, ως λούστρος μετά το σχολείο όπου εργάζονταν μέχρι τις 10 και 11 το βράδυ. Ότι λεφτά έβγαζε πήγαιναν στην οικογένεια και αν δεν τα πήγαινε καλά στην δουλειά έτρωγε ξύλο όταν επέστρεφε σπίτι. Έπειτα έπιασε μια έξτρα δουλειά και τα πρωινά παρέδιδε εφημερίδες, μετά σχολείο και μετά λούστρος. Το έκανε αυτό για 5 χρόνια. Στα 16 του έκανε την πρώτη του ληστεία κλέβοντας με την παρέα του ένα αμάξι και ένα την κάβα του μπαρ που δούλευε ως λούστρος. Έπειτα από 3 μήνες τον συνέλαβαν και πέρασε την νύχτα στην φυλακή όπου την επόμενη μέρα έμεινε ελεύθερος καθώς ο ιδιοκτήτης δεν του έκανε μήνυση. Στην πορεία έπιασε μια δουλειά σε εταιρείας κατασκευής σόμπας όπου απολύθηκε. Άλλαξε πάρα πολλές δουλειές ενώ τον απέβαλαν και από το λύκειο που φοιτούσε. Το 1947 πήγε στον στρατό όπου τον εγκατέλειψε μετά από 57 ημέρες έπειτα από ένα ατύχημα ενώ ο πατέρας του συνέχιζε να τον μειώνει και να του λέει ότι η γέννηση του ήταν ένας λάθος. 1948, έστησε μια παράνομη χαρτοπαιχτική λέσχη όπου τον έπιασαν και πλήρωσε πρόστιμο. Τελικά έπιασε δουλειά σε μια μικρή επιχείρηση κατασκευής οικοδομών όπου το αφεντικό του του παρέδωσε την επιχείρηση όταν αποσύρθηκε στην σύνταξη αλλά αναγκάστηκε να την κλείσει λόγω λάθος επιλογών. Έφτασε στην χρεωκοπία, οι τράπεζες τον κυνηγούσαν να του πάρουν το σπίτι και  το αμάξι ενώ παράλληλα δεν είχε λεφτά να προσφέρει φαγητό στην γυναίκα και τα παιδιά του. Η ζωή του άρχισε να αλλάζει όταν στα 35 του έπιασε δουλειά σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της Chevrolet.

Το 1963 ( 1ος χρόνος δουλειάς ) πούλησε 267 οχήματα κάνοντας τον τον κορυφαίο πωλητή της χρονιάς της εταιρείας. Το 1966 πούλησε 614 οχήματα κάνοντας τον τον κορυφαίο πωλητή αυτοκινήτων και φορτηγών στον κόσμο στον χώρο της λιανικής πώλησης. Το 1976 τα μεικτά του κέρδη από τις προμήθειες ξεπέρασαν τις 300.000$.  Επίσης, είναι συγγραφέας επιτυχημένων βιβλίων, Public Speaker και έκανε παρουσιάσεις σε εταιρείες διδάσκοντας τεχνικές πωλήσεων. Ο Joe Girard είναι ένας αξεπέραστος πωλητής. Στην 15ετη καριέρα του πούλησε 13.001 αυτοκίνητα εξασφαλίζοντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Δεν ήταν απόφοιτος κάποιου φημισμένου πανεπιστημίου και είχε δύσκολη ζωή. Ο ίδιος όμως επιμένει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν αυτά που κατάφερε εκείνος.

Μην αφήνεις τα λόγια άλλου να γίνουν η πραγματικότητα σου. Μην αφήνεις πράγματα και καταστάσεις να σε ρίξουν κάτω και να σου πάρουν την ελπίδα για ζωή και την αυτοπεποίθηση. Πράγματα άσχημα συμβαίνουν σε όλους αλλά θα πρέπει να βρεις την δύναμη να τα ξεπερνάς. Όπου και αν βρίσκεται αυτή την στιγμή, σε όποια κατάσταση, συνέχισε να πιστεύεις και να παλεύεις. Μπορεί να μην είσαι πιο γρήγορος, ο πιο δυνατός ή ο πιο έξυπνος αλλά φρόντισε να δουλέψεις σκληρά, μην χαραμίζεις ούτε λεπτό τον χρόνο σου σε πράγματα που δεν σε φέρνουν όλο και πιο κοντά στα όνειρα σου. Μπήκες στον αγώνα για να κερδίσεις, παίξε λοιπόν όσο καλύτερα μπορείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: