Elvis Presley / Έλβις Πρίσλεϊ

Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ ( 8 Ιανουαρίου 1935 - 16 Αυγούστου 1977) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Γνωστός ως "ο Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ" ή απλώς "ο Βασιλιάς" και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Ο Έλβις γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1935 στο Τουπέλο του Μισισίπι, σε ένα σπίτι με δύο δωμάτια. Ο δίδυμος αδερφός του, Τζέσι Γκάρον Πρίσλεϊ, πέθανε κατά τη γέννα. Ο Έλβις, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου αδελφού του, χρησιμοποιούσε ως μεσαίο όνομα το "Άρον", που προέρχεται από το "Γκάρον".

Το 1941, ο Έλβις ξεκίνησε να πηγαίνει στο σχολείο όπου οι συμμαθητές του του έκαναν Bullying συνεχώς καθώς έδειχνε ξένος σε σχέση με αυτούς. Συνήθιζαν να τον φωνάζουν "Mama's Boy" και ήταν αρκετά ντροπαλός. Σύμφωνα με τους καθηγητές του, ήταν καλό παιδί και μέτριος μαθητής.  Το 1945 ο Έλβις αποκτά την πρώτη του κιθάρα η οποία ήταν μεταχειρισμένη και κόστιζε $12.95. Ο Έλβις στην πραγματικότητα ήθελε ένα ποδήλατο αλλά οι γονείς του δεν μπορούσαν να το αγοράσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 1946 ο Πρίσλεϊ αλλάζει σχολείο, αλλά το 1948 η οικογένεια μετακομίζει στο Μέμφις του Τενεσί, όπου και πάλι έμειναν σε φτωχικές γειτονιές. Η οικογένεια του ήταν φτωχή οπότε κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία αναγκάζονταν να δουλέψει για να μπορέσει να προσφέρει και αυτός οικονομικά. Ο νεαρός Έλβις πήγαινε στις Συνάξεις του Θεού και εκεί επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη μπλουζ μουσική αλλά και από την γκόσπελ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1953, ο Πρίσλεϊ έκανε διάφορες δουλειές όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο. 

Δεν ήταν δημοφιλής στο σχολείο και απέτυχε στην μουσική όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Δεν είχε κάποια επίσημη μουσική εκπαίδευση, έπαιζε ακούοντας. Ο δάσκαλος του στο λύκειο του είπε ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει. Μια άλλη μπάντα τον απέρριψε έπειτα από ένα δοκιμαστικό λέγοντας του πως καλύτερα πρέπει να μείνει στο επάγγελμα οδηγός φορτηγού γιατί πότε δεν πρόκειται να τα καταφέρει να γίνει τραγουδιστής.

Στις 18 Ιουλίου 1953, ο Πρίσλεϊ πλήρωσε $3,25 δολλάρια για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios με τα τραγούδια My Happiness και That's When Your Heartaches Begin. Ο Πρίσλεϊ έδωσε αυτό το δίσκο στη μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλια της. Επέστρεψε στη Sun Studios στις 4 Ιανουαρίου 1954 και πλήρωσε $8,25 δολλάρια για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια I'll Never Stand in Your Way και It Wouldn't Be the Same Without You. Στις 19 Ιουλίου το 1954 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Πρίσλεϊ άρχισε να εξαπλώνεται, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν γύρω από τη μουσική του. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις, όταν στις 28 Ιανουαρίου 1956 μαζί με τους Μουρ, Μπλακ και D.J. Fontana έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show, σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων. Ιστορική στιγμή για την καριέρα και την πορεία του Έλβις στάθηκε η γνωριμία του με τον Τομ Πάρκερ (γνωστό και ως "συνταγματάρχη" - "Colonel"). Ο Πάρκερ μετέφερε τον Πρίσλεϊ από την Sun Studios στην RCA Records στις 25 Νοεμβρίου 1955, εξαγοράζοντας το συμβόλαιο του με τη Sun για $35,000. Το πρώτο σινγκλ του Έλβις για την RCA, Heartbreak Hotel πούλησε πολύ γρήγορα ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ο Πάρκερ ήταν ένας από τους καλύτερους στη δουλειά του και έκανε τα πάντα για να προωθήσει ακόμη περισσότερο τον Πρίσλεϊ, κλείνοντας μια σειρά από τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ακόμη, έκλεισε στον Έλβις επταετές συμβόλαιο με κινηματογραφικό στούντιο, κάτι που οδήγησε στην παραμέληση της μουσικής καριέρας του, για συμμετοχή σε ταινίες. Αυτές συνήθως ήταν μιούζικαλ και σημάδεψαν τη μεταμόρφωση του Πρίσλεϊ από έναν επαναστάτη ρόκερ σε διασκεδαστή για όλη την οικογένεια. Ο Πρίσλεϊ ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με την ταινία Love Me Tender ενώ κάποιες από τις καλύτερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε θεωρούνται τα Jailhouse Rock και King Creole. Η επιτυχία του Πρίσλεϊ οδήγησε τον ίδιο και τον Πάρκερ να μοιράζονται τα κέρδη ισόποσα.

Το 1958 θα πάει να εκπληρώσει την στρατιωτική θητεία του. Έως και τα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Πρίσλεϊ συμμετείχε σε μια σειρά ταινιών οι οποίες, αν και κερδοφόρες, δεν είχαν κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν όσον αφορά τη μουσική τους. Έτσι το 1968 κάνει την μεγάλη επιστροφή στην μουσική σκηνή. Μετά από εφτά χρόνια μακρυά από τα τσαρτς, το τραγούδι του Πρίσλεϊ "Suspicious Minds" έφτασε στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard στις 1 Νοεμβρίου 1969. Από το 1969 έως το 1971 θα κυριαρχήσει στις πωλήσεις δίσκων σε πολλές χώρες, με 20 συνεχόμενες επιτυχίες. Το 1973, η χρονιά ξεκίνησε με δύο παραστάσεις στη Χαβάη, μια από τις οποίες μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου και την παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ με την ονομασία "Aloha from Hawaii via Satellite". Απεβίωσε το 1977 στο κτήμα του την Graceland, σε ηλικία 42 ετών.

Το 1957 ο Έλβις ήταν ο πιο διάσημος καλλιτέχνης σε όλο τον κόσμο. Όλος και περισσότερος κόσμος προσπαθούσε να του μοιάσει και να τον μιμηθεί. Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame και Gospel Music Hall of Fame.  Η διαρκής άνοδος της φήμης του Έλβις άλλαξε την βιομηχανία της δημοφιλούς μουσικής επεκτείνοντας την ευρέως προς όλες τις κατευθύνσεις.[40] Ο καταλύτης της κοινωνικής αυτής επανάστασης ήταν η μουσική της ροκ εν ρολ, στην οποία ο Έλβις ήταν ο κεντρικός άξονας την εποχή εκείνη και η κυρίαρχη δύναμη ως προς την μετατροπή της μουσικής αυτής σε ένα από τα κύρια μέσα έκφρασης της νεανικής κουλτούρας και επαναστατικότητας ενώ παράλληλα βοήθησε και στο ξεκίνημα της ευρύτερης αποδοχής της κουλτούρας των μαύρων Αμερικανών, στις μουσικές εκφράσεις των οποίων η μουσική του ροκ εν ρολ έχει τις ρίζες της, αλλάζοντας έτσι για πάντα την Αμερικανική κουλτούρα. Το 1993, η μορφή του Έλβις έκανε την εμφάνιση της σε γραμματόσημο των αμερικανικών ταχυδρομείων, ενώ το σπίτι του στο Μέμφις έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό μνημείο από τις αρχές. Ήταν υποψήφιος για 14 Grammys και κέρδισε το "The Grammy Lifetime Achievment Award" στην ηλικία των 36. Έχει μπει στα Rock and Roll Hall of Fame, Country Music Hall of Fame και Gospel Music Hall of Fame.

Ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμων για κάποια πράγματα στην ζωή που δεν ήρθαν όπως τα ελπίζαμε. Όταν αποτυγχάνουμε ή μας απορρίπτουν αρχίζουμε να νιώθουμε ότι απομακρυνόμαστε από τους στόχους μας. Αλλά μερικές φορές μέσα από αυτές τις καταστάσεις έχουμε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τα πράγματα. Μέσα από αυτές τις καταστάσεις οι πραγματικές προοπτικές γεννιούνται. Αν μια πόρτα δεν ανοίγει ίσως δεν είναι η δικιά σου πόρτα. Κυνηγάς αυτό που πραγματικά αγαπάς; Μέσα στον πόνο μας βρίσκουμε την πραγματική δύναμη μας. Κάθε φορά που μας απορρίπτουν από κάτι που νιώθουμε καλό, να θυμάσαι πως απλά επαναπροσδιοριζόμαστε σε κάτι άλλο που είναι ακόμα καλύτερο. Πίστευε σε αυτό που κάνεις και ποτέ μην τα παρατάς. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή στην πορεία αλλά οφείλεις πρωτίστως στον εαυτό σου αλλά και στην οικογένεια σου να προσπαθήσεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Γίνε το φωτεινό παράδειγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: