Η ιστορία πίσω από την δημιουργία της θρυλικής ταινίας "Dirty Dancing"

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1987 και παρουσιάζεται η ιστορία της Baby Houseman, μίας κοπέλας 17 ετών, που ερωτεύεται παράφορα τον δάσκαλο χορού, Johnny Castle, στο ξενοδοχείο Κάτσκιλς όπου βρίσκεται με την οικογένειά της για τις καλοκαιρινές διακοπές, το 1963.

Σενάριο: Eleanor Bergstein

Παραγωγός: Linda Gottlieb

Σκηνοθέτης: Emile Ardolino

Εταιρεία Διανομής/Παραγωγής: Vestron Video

Η όλη ιδέα ξεκίνησε όταν η Eleanor ήθελε να δημιουργήσει μια ταινία όπου ο χορός δεν θα κοβόταν από το σενάριο. Eleanor και Linda συναντήθηκαν για να συζητήσουν και καθώς μιλούσαν η Eleanor της εξιστορούσε την ζωή της και της είπε ότι της άρεσε να πηγαίνει για Dirty Dance. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος της ταινίας με την Linda να τον χαρακτηρίζει "Τίτλο Εκατομμυρίων".

Προσπάθησαν να πουλήσουν την ιδέα τους στις εταιρείες αλλά είχαν 42 απορρίψεις καθώς την χαρακτήριζαν πολύ κοριτσίστικη ταινία και είχαν μόνο ένα χρόνο μπροστά τους για να την βάλουν μπρος αλλιώς τα δικαιώματα της θα πήγαιναν στα χέρια της MGM. Εκείνη την περίοδο η Vestron Video ήθελε να μπει στην παραγωγή ταινιών και προσέλαβε τον Mitchell Cannold ως υπεύθυνο παραγωγής ο οποίος ανακάλυψε για λογαριασμό της την ταινία των δύο γυναικών ανάμεσα σε 5.000 απορριφθέντα σενάρια από τις μεγάλες εταιρείες. Ο Mitchell την λάτρεψε την ταινία από την αρχή και την έβαλε μπροστά αφού πρώτα κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από την Vestron, έχοντας στην διάθεση του ένα μπάτζετ της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων.

Η παραγωγή της ταινίας αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση. Με μειωμένο μπάτζετ δεν είχαν πολλές επιλογές. Για αρχή όμως έπρεπε να βρουν τους πρωταγωνιστές τους. Η Eleanor ήθελε στον ρόλο της Baby Houseman την Jennifer Grey και στον ρόλο του Johnny Castle τον Patrick Swayze τον οποίο τον διέκρινε ανάμεσα από τους άλλους υποψήφιους λόγω των ματιών του. Ωστόσο, η Vestron δεν ήθελε κανέναν από τους δύο αλλά αντίθετα έβλεπε σαν ιδανικό ζευγάρι για τον ρόλο τους Billy Zane και Sarah Jessica Parker.Έπειτα από πολλές δοκιμές ανάμεσα στους 4 αυτούς υποψήφιους, κατέληξαν πως το ιδανικό ζευγάρι για την ταινία ήταν οι Jennifer Grey και ο Johnny Castle καθώς μεταξύ τους υπήρχε εκπληκτική χημεία στα γυρίσματα, γιατί στην πραγματικότητα δεν συμπαθιόντουσαν καθόλου επειδή είχαν διαφορές από προηγούμενη κοινή τους ταινία. Η Jenniffer δεν τον ήθελε καθόλου και η ταινία ήταν έτοιμη να τιναχτεί. Ο Johnny μπήκε μπροστά, την έπιασε, μίλησαν οι δύο τους και αποφάσισαν να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη. Τα γυρίσματα, λοιπόν, ξεκίνησαν επίσημα στις 5/9/1986 στο Mountain Lake Lodge στην Virginia. Η ένταση και το πάθος μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών ήταν εμφανή σε όλη την διάρκεια των γυρισμάτων. Στο φινάλε της ταινίας, στην τελευταία σκηνή, ο Patrick υπέφερε από πόνους στο γόνατο από ένα χρόνιο του πρόβλημα σε σημείο που δεν άντεχε άλλο αλλά συνέχισε και έφτασε μέχρι τέλους και έπειτα από 45 μέρες τα γυρίσματα επιτέλους τελείωσαν.

Ωστόσο, η Vestron ήθελε μια δεύτερη γνώμη πριν κυκλοφορήσει την ταινία και έτσι συμβουλεύτηκε τον σκηνοθέτη Ρούσο ο οποίος εξέφρασε αρνητική άποψη. Παρόλα αυτά η Vestron οργάνωσε μια προβολή της ταινίας με 1.000 για να δει την αντίδραση του κόσμου. Το κοινό ξετρελάθηκε! Μάλιστα έγινε και άρθρο από την New York Times από τον Samuel Freedman εκτοξεύοντας την. Η ταινία είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ασχολούνταν με διάφορα θέματα όπως ταξικά, φυλετικά, θέματα ταυτότητας, πολιτικών δικαιωμάτων, πολέμου και εκτρώσεων. Ο κόσμος αγκάλιασε τόσο πολύ την ταινία όπου έφευγαν από το σινεμά και έτρεχαν να αγοράσουν το άλμπουμ Dirty Dancing πουλώντας 270.000 αντίτυπα. Για 19 εβδομάδες ήταν η Νο 1 ταινία στο Box Office και ήταν η πιο κερδοφόρα μέχρι τότε ανεξάρτητη ταινία αποφέροντας παγκοσμίως 214,577,242 εκατομμύρια έσοδα.

34 χρόνια μετά η ταινία αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σινεμά ενώ έχει ανακοινωθεί μια δεύτερη ταινία με πρωταγωνίστρια πάλι την Jennifer Grey.

Δεν υπάρχουν σχόλια: