ΦΚΒ: Meet The Future με επίκεντρο τους Σέρβους

Το 2019 το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μας σύστησε ένα νέο πρόγραμμα το Meet The Future το οποίο είχε σχεδιαστεί για να προωθήσει νέα αναδυόμενα ταλέντα στον χώρο του κινηματογράφου.

Την πρώτη χρονιά το πρόγραμμα μας παρουσίασε 15 υποσχόμενους σκηνοθέτες που ανέπτυξαν τις πρώτες τους ταινίες μεγάλου μήκους. Την δεύτερη χρονιά επικεντρώθηκε στα πρόσωπα πίσω από τις κάμερες. Αυτή την χρονιά, στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα φώτα θα πέσουν σε ανερχόμενους σκηνοθέτες από την Σερβία, με 5 παραγωγές προς το παρόν να είναι έτοιμες να παρουσιαστούν στο κοινό.

Η Γιάννα Σαρρή δήλωσε πως " τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον χώρο των ντοκιμαντέρ, η Σερβία έχει πολλά ταλέντα να αναδείξει σε διάφορα θέματα. Συνειδητοποιήσαμε ότι στην Σερβία υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι, νέοι σκηνοθέτες που δημιουργούν πολύ καλά ντοκιμαντέρ και θέλαμε να τους ανεβάσουμε στην σκηνή".

Η έναρξη του καλοκαιρινού και υβριδικού 23oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, με το εκρηκτικό μουσικό ντοκιμαντέρ Τίνα των Νταν Λίντσεϊ και Τι Τζέι Μάρτιν για τη μυθική σταρ Τίνα Τέρνερ. Στην τελετή παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Συνολικά, μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου, 92 ταινίες προβάλλονται στους δύο προσωρινούς θερινούς κινηματογράφους στην Προβλήτα Α΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, και σε επτά ακόμα θερινούς κινηματογράφους της πόλης: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Άλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί, Σινέ Άλσος του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, Σινέ Τζένη Καρέζη του Δήμου Παύλου Μελά. Παράλληλα, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν 142 ταινίες από το σπίτι τους, σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Παραθέτουμε τα 5 έργα που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα Meet The Future:

Diary of a Serious Offender

Παραγωγός: Mira Janjetovic (Association Osmica)
Σκηνοθέτης: Danilo Cekovic

Υπόθεση: Πρόκειται για ένα οπτικό ταξίδι μέσα από τα μάτια ενός παραβάτη που κάνει κοινοτική υπηρεσία σε μια δημόσια πισίνα στο Βελιγράδι. O Danilo περνάει 40 μέρες με την κοπέλα του την Mira βιντεοσκοπώντας με το κινητό του και προσπαθώντας να ξεπεράσει τα θέματα του μέσω συναισθηματικής και φυσικής ανάπτυξης. Σε όλη αυτή την διάρκεια, η σχέση του με τους συναδέλφους του αρχίζει να αλλάζει. Η Mira τον ακολουθεί επιμελώς όλη μέρα. Τα απογεύματα βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους δημιουργώντας ένα ημερολόγιο της σχέσης τους αλλά αντί να έρχονται πιο κοντά, απομακρύνονται.

Roots

Παραγωγός: Andrijana Sofranić Šućur (Nana 143), Set Sail Films
Σκηνοθέτης: Tea Lukač

Υπόθεση: Καθισμένοι στο πίσω μέρος ενός κινούμενου αυτοκινήτου, διάφοροι επιβάτες κουβαλάνε μαζί τους διάφορες ιστορίες σχετικά με τις φωλιές των σπόρων, αναφορές κατά πυρηνικών αποβλήτων, μοναξιά, αποκριάτικες λιχουδιές, λαογραφικές παραδόσεις, επισκέψεις στο νεκροταφείο και δρόμοι που οδηγούν σπίτι. Το δάσος στον δρόμο γαλήνιο από τον ήλιο, μυστηριώδης στην ομίχλη και άγριο στο ποτάμι, πλαισιώνει αυτές τις ιστορίες.

Summoned

Παραγωγός: Srđa Vučo (Ranč Production)
Σκηνοθέτης: Luka Papić

Υπόθεση: Μετά από 45 χρόνια κομμουνιστικής κυριαρχίας στη Σερβία, τα πολιτικά κόμματα απέκτησαν νόμιμο καθεστώς το 1990 και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Σερβίας. Πέντε πρώην προεδρικοί υποψήφιοι επαναφέρουν τις αναμνήσεις των εκλογών και ξαναζούν αυτό το κρίσιμο γεγονός χωρίς να συνειδητοποιούν ότι έπαιξαν μόνο υποστηρικτικούς ρόλους. Το "Summoned" είναι μια κωμωδία, η οποία στοχεύει να ωθήσει τον θεατή να αξιολογήσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τη συνεχιζόμενη διαδικασία εκδημοκρατισμού και να διερευνήσει τη βασική φύση της πολιτικής.

Bottlemen

Παραγωγός: Marija Stojnic (RT Dobre Nade)
Σκηνοθέτης: Nemanja Vojinović

Υπόθεση: Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, Σερβία, σε έναν αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου πολιτισμού Vin Va - λίκνο της Νεολιθικής Ευρώπης - βρίσκεται ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής των Βαλκανίων. Αναστατωμένος από μια άσχημη πυρκαγιά, αυτή η τοξική γη είναι ο χώρος εργασίας μιας ομάδας συλλεκτών πλαστικών φιαλών, που ονομάζονται εμφιαλωτές. Μέσα από οικεία πορτρέτα των μελών της, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες αυτής της απίθανης κοινότητας προτού οι δουλειές τους καταστούν παρωχημένες.

 

Supernova

Παραγωγός: Andrijana Stojković (All Inclusive Films)
Σκηνοθέτης: Vanja Kovačević

Υπόθεση: O Brian γεννήθηκε στο Βελιγράδι την ίδια χρονιά που το R’n’R γεννήθηκε στην Αμερική. Ως νέος μετακόμισε στο Λονδίνο περιγράφοντας τον εαυτό του ως φωτογράφο της εργατικής τάξης. Πιστεύοντας ότι η αποστολή του είναι να φέρει τους σταρ κοντά στους φαν, η δουλειά του φτάνει στο τέλος. Η κυρίως ιστορία εξελίσσεται στον παρόν όπου ένα αληθινό αστέρι είναι απελπισμένο και μέσω των φωτογραφιών του Brian βλέπει το παρελθόν. Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ξεθώριασμα της καριέρας ενός επαγγελματία φωτογράφου της ροκ και τον θάνατο ενός μεγάλου αστεριού, ένα Supernova. Είναι επίσης μια ιστορία της θετικής μετανάστευσης και της εκπλήρωσης των παιδικών ονείρων και την ίδια στιγμή μια ιστορία σχετικά με την αδυναμία να αφήσει το Βελιγράδι Γιουγκοσλαβία και την δια βίου αναζήτηση για ένα σπιτικό.

Πηγή: Variety

Δεν υπάρχουν σχόλια: