Ο Jack Roosevelt Robinson, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 31/1/1919 και απεβίωσε στις 24/10/1972 και είναι ο πρώτος έγχρωμος άνθρωπος που έπαιξε επαγγελματικά μπέιζμπολ στο Major League Baseball ( MLB ).

Γεννημένος στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Cairo - Georgia, ο Jackie ήταν ο μικρότερος από τα 5 αδέλφια της οικογένειας. Όντας όμως ακόμα βρέφος, στερήθηκε τον πατέρα του καθώς τους εγκατέλειψε το 1920. Έτσι μετακόμισαν στην Καλιφόρνια όπου η μητέρα τους η Mallie αναγκάστηκε να κάνει πολλές δουλείες ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια. Ήταν, επίσης, η μοναδική έγχρωμη οικογένεια στην περιοχή και τους ενθάρρυνε να έχουν μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και στήριξης. Το γεγονός όμως ότι ήταν μια οικογένεια φτωχή και έγχρωμη, τους απέκλεισε από πολλές δραστηριότητες αλλά και μέρη αναψυχής. Ως αποτέλεσμα, ο Robinson έγινε μέλος μιας συμμορίας αλλά ο φίλος του ο Carl Anderson ήταν αυτός που τελικά τον έπεισε να τα παρατήσει.

Από το 1935 ο Jackie ξεκίνησε να δείχνει τα πρώτα σημάδια των αθλητικών ικανοτήτων του και με προτροπή των αδελφών του άρχισε να κυνηγάει την κλίση του προς τα αθλήματα, λαμβάνοντας στην πορεία επιστολή για συμμετοχή σε 4 αθλήματα:  Football, Basketball, Track και Baseball. Αν και πολύ νέος, κέρδισε αρκετά σημαντικά βραβεία και συμμετοχές. Το 1938 όμως χτύπησε την οικογένεια τους μια ακόμα δυστυχία καθώς ο αδελφός του πέθανε έπειτα από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα. Αυτό τον πείσμωσε όμως περισσότερο να κυνηγήσει τα όνειρα του. Το 1939 γράφτηκε στο ULCA ενώ το 1940 γνώρισε την Rachel η οποία έμελλε να γίνει η γυναίκα του στην πορεία. Το 1941 επιλέχτηκε για την ομάδα του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να καταταχθεί στον στρατό. To 1944 όμως η στρατιωτική του θητεία τερματίστηκε όταν κατά την επιβίβαση του στο λεωφορείο, αρνήθηκε την εντολή του οδηγού να καθίσει στα καθίσματα που ήταν για τους έγχρωμους όπως υπαγόρευαν οι πρακτικές διαχωρισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρασε από δικαστήριο όπου απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ωστόσο αναγκάστηκε να φύγει από τον στρατό με μια τιμητική απαλλαγή. 

Το 1945 ο Jack έπαιξε στην Negro Baseball League για μια χρονιά για λογαριασμό της Kansas City Monarchs αλλά προοριζόταν για μεγαλύτερα πράγματα και έτσι το 1947 ο Branch Rickey, πρόεδρος της Brooklyn Dodgers, τον πλησίασε για να τον ενσωματώσει στην ομάδα του. Η MLB δεν είχε μέχρι τότε ήδη από το 1889 κανέναν Αφροαμερικανό παίχτη, οπότε όταν φόρεσε την φανέλα της Brooklyn Dodgers πρωτοστάτησε. Λέγεται ότι κατά την διάρκεια της συνέντευξης ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση μεταξύ του Jack και του Rickey:

R: Απαιτώ να μην αντιδράσεις όταν θα ακούσεις ρατσιστικές προσβολές.
J: Ψάχνεις για κάποιον μαύρο που φοβάται να πολεμήσει;
R: Ψάχνω κάποιον που να έχει πολλά κότσια ώστε να μην αντεπιτεθεί.

Στο ντεμπούτο του το 1947 όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του και όχι με την καλή έννοια. Άκουσε πολλά ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια από τους οπαδούς και από τους παίχτες της αντίπαλης ομάδας, λάμβανε αλληλογραφίες μίσους και απειλές θανάτου για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Ωστόσο ο Robinson μίλησε στον αγωνιστικό χώρο και γρήγορα έγινε από τους αγαπητούς παίχτες της ομάδας του. Στο τέλος της πρώτης του χρονιάς με την Brooklyn Dodgers, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος Rookie παίχτης της χρονιάς. Το 1949, αναδείχθηκε γενικώς ο πολυτιμότερος παίχτης ενώ κέρδισε την μάχη του τίτλου. Ως αποτέλεσμα την μεγάλης του επιτυχίας, ο Jack μπήκε το 1962 στο Baseball Hall of Fame. Δόθηκε το όνομα του σε γήπεδο, χτίστηκε το άγαλμα του ενώ το βραβείο Rookie της χρονιάς μετονομάστηκε σε "Jackie Robinson Award". Επίσης, χαρακτηρίστηκε ανάμεσα στους τοπ ανθρώπους του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη επιρροή. Η ζωή και η κληρονομιά του Jackie Robinson θα είναι για πάντα χαραγμένη στην ιστορία. Το 1997 ο κόσμος γιόρτασε την 50η επέτειο που ο Jackie έσπασε την φυλετικό διαχωρισμό ενώ τον Απρίλιο ( 15 ) της ίδια χρονιάς αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα η φανέλα με το νούμερο 42 προς τιμήν του. Επίσης, την ίδια χρονιά το ταχυδρομείο των Ηνωμένων Πολιτειών τον έκανε αντικείμενο αναμνηστικού γραμματόσημου ενώ ο τότε Πρόεδρος της Αμερικής Bill Clinton απέδωσε φόρο τιμής προς τον Jack Robinson στο στάδιο Shea στην Νέα Υόρκη σε μια ειδική τελετή.

"Ο Jackie κατέστησε την επιτυχία μου δυνατή. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα ποτέ να καταφέρω αυτό που κατάφερα" δήλωσε ο Dr. Martin Luther King.

Το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εσένα και τις πιθανότητες για το όνειρο σου, δεν σε αφορά. Η ιστορία διαβάζεται αλλά και γράφεται από ανθρώπους με φαντασία. Αυτός που θέλει να πετύχει πολλά, πρέπει να θυσιάσει πολλά και η καλύτερη εκδίκηση, είναι η επιτυχία σου. Να θυμάσαι απλά: είσαι πιο θαρραλέος από ότι πιστεύεις, πιο δυνατός από ότι νομίζεις και πιο έξυπνος από ότι νομίζουν!

Υπάρχει και ταινία σχετικά με την ζωή του Jack Robinson: 42

Δεν υπάρχουν σχόλια: