Η Joanne Rowling, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στις 31/7/1965 στο Yate της Αγγλίας.

Η συγγραφέας δεν προέρχεται από καμία εύπορη οικογένεια και όπως δήλωσε και η ίδια είχε δύσκολα εφηβικά χρόνια καθώς από την μία η μητέρα της είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας και από την άλλη οι σχέσεις της με τον πατέρα της ήταν τεταμένες. Η Rowling είπε αργότερα ότι ο χαρακτήρας της Ερμιόνης βασίστηκε στον εαυτό της από όταν ήταν 11 χρονών.

Ήδη από μικρή είχε ασχοληθεί λίγο με την συγγραφή καθώς έγραφε μικρά παραμυθάκια που τα διάβαζε στην αδελφή της. Το 1986 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Exeter και το 1988 έγραψε ένα μικρό δοκίμιο το "What was the Name of that Nymph Again? or Greek and Roman Studies Recalled" το οποίο δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Pegasus του πανεπιστημίου Exeter. Η Rowling εργάστηκε ως ερευνητής και δίγλωσση γραμματέας στο Λονδίνο για τη Διεθνή Αμνηστία, στη συνέχεια μετακόμισε με τον φίλο της στο Μάντσεστερ όπου εργάστηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο. 

To 1990 ήρθε η μαγική ιδέα του Harry Potter όταν πήγαινε με το τρένο από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο. Συμπτωματικά όμως δεν είχε μαζί της στυλό για να ξεκινήσει να γράφει που κάτι τέτοιο την απογοήτευσε λίγο. Όταν έφτασε, ωστόσο, στο Clapham Junction flat ξεκίνησε αμέσως την συγγραφή. Κοιτώντας πίσω, όπως δήλωσε η ίδια, αυτό ήταν και καλύτερα που συνέβη έτσι καθώς της έδωσε 4 ώρες περιθώριο να σκεφτεί καλύτερα τις ιδέες για το βιβλίο της. Την ίδια χρονιά, ωστόσο, η ηθοποιός έχασε την μητέρα της από την ασθένεια που έπασχε με την ίδια να πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη και σταμάτησε προσωρινά την συγγραφή του βιβλίου.

Με την ελπίδα να βγει από την κατάσταση της θλίψης, αποφάσισε να μετακομίσει στην Πορτογαλία για ένα χρόνο και να διδάξει αγγλικά. Στόχος της να ξεφύγει από τα προβλήματα της και να επιστρέψει στην συγγραφή του Harry Potter. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα είχε στο μυαλό της αφού ερωτεύτηκε οδηγώντας την σε έναν αποτυχημένο γάμο και ανύπαντρη πλέον μητέρα που έπρεπε να μεγαλώσει πλέον το παιδί τελείως μόνη της ενώ πιο πριν είχε ήδη μία αποβολή. Η συγγραφέας αργότερα επιβεβαίωσε ότι είχε υποστεί κακοποίηση κατά την διάρκεια του γάμου της. Το 1993 μετακόμισε στην Σκωτία κοντά στην αδελφή της έχοντας έτοιμα 3 κεφάλαια του Harry και όντας αποφασισμένη να αφοσιωθεί στην συγγραφή του. Ωστόσο, η ψυχολογία της δεν ήταν και η καλύτερη καθώς έβλεπε τον εαυτό της σαν αποτυχημένο έχοντας στο ιστορικό της έναν αποτυχημένο γάμο, ήταν άνεργη και είχε ένα παιδί να μεγαλώσει που εξαρτιόταν αποκλειστικά από εκείνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει αρκετές φορές. Η κατάθλιψή της ενέπνευσε τους χαρακτήρες που είναι γνωστοί ως Dementors. Παράλληλα ζούσε με χρήματα από την πρόνοια και συνέχισε να εργάζεται πάνω στο βιβλίο της πηγαίνοντας στην καφετέρια παίρνοντας μαζί και το παιδί της. Η ίδια περιέγραψε την τότε κατάσταση της λέγοντας πώς ήταν "τόσο φτωχή όσο μπορούσε κανείς στην σύγχρονη Βρετανία απλά χωρίς να είναι άστεγη".

Το 1995 τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο της βιβλίο Harry Potter and the Philosopher's Stone. Το απέστειλε σε 12 εκδοτικούς οίκους και όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Το 1996 πήρε τελικά το πράσινο φως από τον εκδότη Barry Cunningham από το Bloomsbury και το 1997 το πρώτο της βιβλίο επιτέλους κυκλοφόρησε στα ράφια. Μέσα σε λίγες εβδομάδες προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση που σηματοδότησε το ξεκίνημα του φαινομένου που ακούσει στο όνομα Harry Potter. 7 βιβλία συνολικά πουλώντας σχεδόν 450 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε 78 γλώσσες, οδηγώντας σε 8 επιτυχημένες ταινίες. Παρά τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει, ο Harry Potter αποτελεί μέχρι και σήμερα μοναδικό και διαχρονικό.

Το 2004 το Forbes ονόμασε την Rowling ως το πρώτο άτομο που έγινε δισεκατομμυριούχος από την συγγραφή βιβλίων. Το 2013 θεωρήθηκε ως η 13 πιο ισχυρή γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στους συγγραφείς με τα υψηλότερα έσοδα στον κόσμο.

" Είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς να αποτύχεις σε κάτι, εκτός αν ζεις τόσο προσεκτικά όπου στο τέλος δεν ζεις τίποτα και αυτό είναι πάλι αποτυχία" - J.K. Rowling

Εάν έχετε ένα όνειρο ή πάθος και συνεχίζετε να νιώθετε την απόρριψη και την αποτυχία, μην το αφήνετε να σας σταματήσει. Εάν περνάς μια δύσκολη στιγμή στην ζωή σου αλλά δουλεύεις πάνω σε κάτι που πραγματικά πιστεύεις, μην τα παρατάς! Γιατί αν το κάνεις, δεν θα μάθεις ποτέ που θα μπορούσες να φτάσεις ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: