Cristiano Ronaldo / Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Κριστιάνο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου το 1985, στο Σάο Πέδρο του Φουντσάλ, στο νησί του Ατλαντικού Μαδέρα. Γόνος της Maria Dolores ( μαγείρισσα ) και του Jose Dinis Aveiro ( κηπουρός ), ο Ρονάλντο ήταν το 4ο παιδί της οικογενείας, δύο αγόρια και δύο κορίτσια.

Από μικρός στα βάσανα της ζωής, η μητέρα του όταν ήταν έγκυος ήθελε να τον αποβάλλει λόγω φτώχειας ενώ ο πατέρας του είχε προβλήματα αλκοολισμού. Οι γονείς του με το ζόρι τα έβγαζαν πέρα ώστε να τους προσφέρουν τα βασικά ενώ ο αδελφός του ταλανίζονταν από προβλήματα εθισμού στα ναρκωτικά. Ήταν κακός μαθητής στο σχολείο αλλά από μικρός είχε δείξει την κλίση του στο ποδόσφαιρο.

Η πρώτη επαφή με την μπάλα επίσημα ήταν στην ηλικία των 7 ( 1992 ) όπου ξεκίνησε να αγωνίζεται ερασιτεχνικά για λογαριασμό της Andorinha για 3 χρόνια. Έπειτα μεταπήδησε στην Nacional για 2 χρόνια ώσπου το 1997 όντας 12 χρονών υπέγραψε με την Sporting έπειτα από ένα 3ημερο δοκιμαστικό. Τότε ήταν και η περίοδος, όπως εξομολογείται ο ίδιος, που πέρασε την πιο δύσκολη στιγμή στην ζωή του. Για να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να χτίσει το μέλλον του, έπρεπε σε τόσο μικρή ηλικία να αποχωριστεί από την οικογένεια του και να μετακομίσει στην Λισαβόνα.

Ήταν πολύ δύσκολο για αυτόν να προσαρμοστεί στην Λισαβόνα, τα παιδιά τον κορόιδευαν στο σχολείο και γενικώς το κλίμα που αντιμετώπισε. Έφτασε σε σημείο να θέλει να τα παρατήσει επειδή ήταν πολύ δυστυχισμένος.

" 'Εκλαιγα σχεδόν κάθε μέρα. Ήμουν ακόμα στην Πορτογαλία, αλλά ήταν σαν να μετακόμισα σε άλλη χώρα. Η προφορά την έκανε σαν μια εντελώς διαφορετική γλώσσα. Ο πολιτισμός ήταν διαφορετικός. Δεν ήξερα κανέναν και ήταν εξαιρετικά μοναχικό. Η οικογένειά μου μπορούσε μόνο να έρχεται να με επισκέπτεται κάθε τέσσερις μήνες περίπου. Μου έλειπαν τόσο πολύ που κάθε μέρα ήταν οδυνηρή. Έτσι πήρα μια απόφαση σε τόσο μικρή ηλικία. Ήξερα ότι είχα πολλά ταλέντα, αλλά αποφάσισα ότι θα εργαζόμουν σκληρότερα από όλους. Θα σταματούσα να παίζω σαν παιδί. Θα σταματούσα να ενεργώ σαν παιδί. Θα προπονούμουν έτσι και τόσο ώστε να γίνω ο καλύτερος. Ήμουν έφηβος αλλά έπρεπε να σκεφτώ και να συμπεριφερθώ σαν άντρας." έχει δηλώσει ο Ρονάλντο.

Στα 14 του πίστευε όμως ότι μπορούσε να παίξει επαγγελματικά και συμφώνησε με την μητέρα του να αφήσουν την μόρφωση και να αφοσιωθεί τελείως στο ποδόσφαιρο. Ένα χρόνο αργότερα όμως τον βρήκε άλλη μια κακοτυχία. Διαγνώστηκε με ένα πρόβλημα στην καρδιά του ( ταχυκαρδία ) που θα μπορούσε να του τερματίσει την καριέρα μια για πάντα και μην ήταν ποτέ αυτός που είναι σήμερα. Μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου του έγινε εγχείρηση με λέιζερ και ευτυχώς όλα πήγαν καλά εν τέλει και μπόρεσε να επιστρέψει σύντομα στον αγωνιστικό χώρο.

Αγωνίστηκε, λοιπόν, στην Sporting  μέχρι που το 2003 είχε πάρει την μεταγραφή για την Man Utd και εκείνη την χρονιά έκανε το ντεμπούτο του. Ο Σερ Άλεξ Φέργκισον ο ίδιος του είπε να φορέσει την φανέλα Νο 7 που την φορούσε ο Μπέκαμ. Την ίδια χρονιά έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Πορτογαλίας. 2007, πήρε το πρωτάθλημα με την Man Utd, 2008 το Champions League και τελικά το 2009 αναχώρησε για την Μαδρίτη όπου τον υποδέχτηκαν πάνω από 80.000 κόσμο στο γήπεδο στην παρουσίαση του. Την αγωνιστική περίοδο 2010-11, ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος σημειώνοντας 40 τέρματα (σε 34 συμμετοχές), επίδοση που ήταν ρεκόρ στην ιστορία της Ισπανίας. Στην Ισπανία είχε την πιο παραγωγική περίοδο της σταδιοδρομίας του. Τον Ιούνιο του 2014 είχε πρόβλημα σε έναν αγώνα με την Εθνική στο γόνατο και ο γιατρός του είπε ότι απειλείται η καριέρα του, αλλά ο Ρονάλντο κόντρα στις πιθανότητες συνέχισε. Στις 17 Οκτωβρίου 2015 ήταν επίσημα ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του σωματείου. Είναι επιπλέον, ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει 30+ γκολ σε έξι διαδοχικές σεζόν στην Λα Λίγκα. Συνολικά για την ομάδα της Μαδρίτης σκόραρε 451 γκολ σε 438 επίσημους αγώνες και είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Με 311 τέρματα πρωταθλήματος είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Το 2016 κατέκτησε το Euro και το 2018 γίνεται μεταγραφή και πηγαίνει στην Juventus όπου και παραμένει ακόμα στην ενεργό δράση.

Συνολικά στην Man Utd πέτυχε 118 γκολ σε 292 αγώνες και στην Ρεάλ 451 γκολ σε 438 αγώνες. Στις Τοπ διακρίσεις του είναι ότι έχει κερδίσει 5 φορές την Χρυσή Μπάλα και θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ρονάλντο όμως διαπρέπει και εκτός γηπέδου έχοντας κάνει αρκετές φιλανθρωπίες.

Κάποια από τα λόγια που ειπώθηκαν για αυτόν ήταν τα εξής: Τίποτα δεν του δόθηκε στην ζωή από τύχη. Δούλευε τόσο σκληρά που έφτυνε αίμα. Φαινόταν από μικρός ότι είχε κάτι το διαφορετικό πάνω του. Αλλά δούλεψε πάρα πολύ σκληρά, ενώ οι άλλοι πήγαιναν για ξεκούραση, αυτός συνέχιζε να προπονείται ξανά και ξανά πολύ σκληρά μέχρι να βελτιώσει τους τομείς στους οποίους υστερούσε. Αγωνιζόταν και δούλευε τόσο σκληρά καθώς είχε φανερό στόχο να γίνει ο καλύτερος παίχτης του κόσμου.

Ό,τι συμβαίνει στην ζωή, ίσως συμβαίνει για έναν λόγο. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Δεν υπάρχει μυστικό, είναι απλά σκληρή δουλειά, αφοσίωση και θυσίες! Αυτά χρειάζεται η επιτυχία. Δεν είναι μόνο τα λεφτά, είναι το πάθος, η φλόγα μέσα σου να επιτύχεις τον σκοπό και το όνειρο σου. Μην δίνεις σημασία στο τι λένε οι άλλοι, στο μυαλό σου κάνε αυτό που μπορείς καλύτερα και κατέκτησε τα όνειρα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: