Walt Disney / Γουώλτ Ντίσνεϋ

Ο Walter Elias Disney όπως είναι το πλήρες όνομα του, βρίσκεται πίσω από την επιτυχία πολλών έργων όπως αυτών του Mickey Mouse και της παρέας του, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Πινόκιο, Ντάμπο το ελεφαντάκι, Μπάμπι το ελαφάκι, η Σταχτοπούτα, Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Πίτερ Παν, η Λαίδη και ο Αλήτης, η Ωραία Κοιμωμένη, τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας, το Σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου, η Μαίρη Πόππινς, τα 3 μικρά γουρουνάκια και πολλά πολλά έργα ακόμη κατά την διάρκεια του χρόνου.

Ο Walt γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου το 1901 στο Σικάγο και το 1906 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Marceline στο Missouri σε μια φάρμα όπου ο Walt έδειξε το πρώτο του ενδιαφέρον για το σχέδιο. Στα 7 του πουλούσε τα πρώτα σχέδια στους γείτονες ενώ στα 13 του, όντας πλέον στο Κάνσας, έγινε η πρώτη του επαφή με τα κινούμενα σχέδια και ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το όνειρο του. Έκτοτε το σκεφτόταν συνέχεια και ήξερε τι ήθελε να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο πατέρας τους είχε αγοράσει μια διαδρομή παράδοσης εφημερίδων και έτσι ο Walt ξυπνούσε από τις 4:30 και έπιανε δουλειά κάτι βέβαια που είχε κακή επιρροή στο σχολείο καθώς οι βαθμοί του ήταν πολύ κακοί. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων όμως άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ. 

Το 1919 έπιασε την πρώτη του δουλειά στην εταιρεία Pesmen-Rubin Commercial Art Studio για 50$ τον μήνα αλλά δούλεψε μόνο για έξι εβδομάδες καθώς η εταιρεία τον απέλυσε λόγω μειωμένου φόρτου εργασίας. Ωστόσο εκεί έκανε μία από την πιο σημαντικές γνωριμίες της ζωής του καθώς έγινε φίλος με τον Iwerks με τον οποίο στην πορεία συνεργάστηκε και θεωρείται ίσως και ο καλύτερος σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Καθώς, λοιπόν, προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του, μοίραζε εφημερίδες για να ζήσει. Το 1920 ο Walt και ο Iwerks ίδρυσαν την δικιά τους εταιρεία έχοντας σαν έδρα έναν αχυρώνα ενώ το 1921 παίρνοντας ένα δάνειο των 2.500 έστησαν την εταιρεία τους πιο επαγγελματικά ιδρύοντας την Laugh-O-gram. Η εταιρεία τους όμως δεν κράτησε πολύ. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, του έκαναν έξωση ακόμα και από το σπίτι που έμενε και κοιμόταν στο γραφείο. Κάποιοι από τους υπαλλήλους δεν πληρώνονταν για εβδομάδες ή έπαιρναν μειωμένο μισθό μέχρι την στιγμή που παραιτήθηκαν και ο Walt τα έχασε όλα καθώς το 1923 η εταιρεία έκλεισε. Την ίδια χρονιά μετακόμισε στο Λος Άντζελες και έμενε στον θείο του για να κάνει μια νέα αρχή στην ζωή του.

Εκεί ο Walt προσπάθησε να πουλήσει την Alice's Wonderland και εν τέλη τα κατάφερε και συνεργάστηκε με την Margaret J. Winkler. Πήρε δάνειο πάλι 500$ από τον θείο του και έστησε την νέα του δουλειά με τον αδελφό. Η The Walt Disney Company‍ ήταν πλέον γεγονός που έπειτα μετονομάστηκε σε Walt Disney. Επίσης έφερε στην νέα εταιρεία τα παλιά του μέλη από την Laugh-O-gram. To 1925 γνώρισε την Lillian Bounds η οποία εργάζονταν για αυτόν και μετέπειτα έγινε η γυναίκα του με την οποία έκανε οικογένεια μαζί της. Τα πράγματα όμως στην εταιρεία πάλι ξεκίνησαν να μην πηγαίνουν καλά μέχρι που το 1928 ο παραγωγός Charles Mintz με τον οποίο συνεργάζονταν ο Walt, είχε πάρει με το μέρος του ήδη τα περισσότερα μέλη της ομάδα του και τον απειλούσε να δεχτεί τους όρους του για το νέο τους συμβόλαιο αλλιώς θα άρχιζε την δικιά του παραγωγή. Mintz και Walt δεν ήρθαν ποτέ σε συμφωνία και έτσι ο Walt προχώρησε μόνος του έπειτα. Αλλά όπως λένε, ο επιμένων νικά

Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έπρεπε για άλλη μια φορά να κλείσει την εταιρεία του, ήρθε η ιδέα του Mickey Mouse.  Η ιδέα ήταν εμπνευσμένη από ένα ποντίκι που είχε σαν κατοικίδιο ο Disney επί Laugh-O-gram εποχής. Το αρχικό όνομα ήταν Mortimer Mouse αλλά τελικά κατέληξαν στον Mickey. O Μίκυ έκανε την εμφάνιση του στο κοινό το 1928 και από εκεί και έπειτα ακολούθησε ο δρόμος της επιτυχίας με την περίοδο 1934 - 1941 να χαρακτηρίζεται σαν η χρυσή περίοδος των κινουμένων σχεδίων.

Ο Disney κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα Academy Awards που κέρδισε ποτέ ένα άτομο, έχοντας κερδίσει 22 Όσκαρ από 59 υποψηφιότητες. Του απονεμήθηκαν δύο βραβεία Golden Globe Special Achievement και ένα Emmy Award μεταξύ άλλων. Αρκετές από τις ταινίες του περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Όπως αναφέρει ο ίδιος " Όλα ξεκίνησαν από ένα ποντίκι ". Απεβίωσε στις 15 Δεκεμβρίου το 1966, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά. Χαρακτήρες, κινούμενα σχέδια, θεματικά πάρκα, τηλεοπτικά δικαιώματα και πολλά άλλα συνέβαλαν στην δημιουργία της αυτοκρατορίας που γνωρίζουμε, που μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων.

If you can dream it, you can do it ~ Walt Disney

Ίσως και το πιο γνωστό γνωμικό του. Αλλά πίσω από μια μικρή και απλή πρόταση, κρύβονται πολλά. Οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας, φτιάχτηκε από ανθρώπους, τίποτα δεν έγινε έτσι απλά σαν κάτι μαγικό. Τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται χωρίς πολλές αποτυχίες και ελπίδα. Θέλουν πολύ δουλειά, πολύ κόπο, πολύ υπομονή, επιμονή και ελπίδα. Θέλει να έχεις το σθένος να μην τα παρατήσεις όσο και δύσκολα αν γίνουν τα πράγματα. Και η παραπάνω ιστορία του Walt μας το αποδεικνύει. Πέρασε δύσκολα, φτωχικά, πήρε δάνεια για να κυνηγήσει τα όνειρα του, απέτυχε ξανά και ξανά, απογοήτευσε δικά του άτομα, τον εξαπάτησαν, του φέρθηκαν σκληρά και κανείς δεν πίστευε στο όνειρο του. Είχε όμως τα αυτιά του κλειστά, ακολούθησε το πάθος του, το ονειρεύτηκε και το έκανε πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: