The Queen's Gambit - Κριτική

( 2020 )

Η 9χρονη Μπεθ μένει ορφανή, όταν η μητέρα της τρακάρει με το αμάξι στο οποίο επέβαιναν και καταλήγει σε ένα ίδρυμα θηλέων, όπου θα μάθει να παίζει σκάκι, στο υπόγειο, μαζί με τον επιστάτη του ιδρύματος. Όταν εκείνος καταλάβει ότι πρόκειται για μια εκπληκτική παίκτρια με κοφτερό μυαλό και μεγάλη αυτοπεποίθηση, την βοηθάει να βρει τον δρόμο της προς την επιτυχία.

Πρωταγωνίστρια είναι η καθηλωτική Άνια Τέιλορ-Τζόι, η οποία βραβεύτηκε για την ερμηνεία της αυτή με μία Χρυσή Σφαίρα στα φετινά βραβεία. Η δυναμική παρουσία και το έντονο εκφραστικό βλέμμα της που μαγνητίζει την οθόνη σε κάθε κοντινό πλάνο (η σειρά είναι γεμάτα από αυτά) πείθουν σε άριστο βαθμό τον θεατή για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του περίπλοκου χαρακτήρα της.

Το σενάριο είναι ανάλογο με την ιδιοφυΐα του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα της, έξυπνο, πολύπλοκο και συναισθηματικό. Επιπλέον, το Netflix δεν απογοήτευσε ακόμη μια φορά με την παραγωγή και τα κοστούμια, που έπειθαν απολύτως για την εποχή όπου διαδραματίζεται η ιστορία, δηλαδή την δεκαετία του ’50 και του ’60.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, η σειρά κερδίζει σε πολλούς τομείς. Κατ’ αρχάς, δημιουργεί και εξελίσσει πολυεπίπεδους χαρακτήρες, που οφείλεται στο ρεαλιστικό και καλογραμμένο σενάριο. Η Μπεθ είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων χαρακτήρας, απρόβλεπτος και αντισυμβατικός. Παράλληλα, αποτελεί ένα αληθινά φεμινιστικό πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους, αλλά έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Η σειρά επίσης, πραγματεύεται θέματα γύρω από τους εθισμούς, τα ψυχολογικά και παιδικά τραύματα, την εμμονή με την τελειότητα και την λατρεία του κοινού και των ΜΜΕ για τα παιδιά-θαύματα.

Τέλος, σημαντικό ατού της σειράς αποτελεί το γεγονός ότι τα παιχνίδια σκακιού που βλέπουμε, είναι εντελώς αληθινά. Μάλιστα, ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, συμμετέχει ως σύμβουλος σε αυτές τις σκηνές, ώστε να είναι πιστά αποτυπωμένες στη κάμερα.

8/10

Άρθρο: Ούστογλου-Λ. Χαράλαμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: