Ruth Bader Ginsburg / Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η Ruth Bader Ginsburg ή Joan Ruth "Kiki" γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου το 1933 στον Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου το 2020 από επιπλοκές του καρκίνου του πάγκρεας σε ηλικία 87 χρονών. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές γυναικείες φιγούρες που πέρασαν από την ανθρωπότητα.

Η Ruth ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1954 όπου και πήρε το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο Cornell ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να σπουδάζει την νομική σχολή στο πανεπιστήμιο του Havard. Ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες στην σχολή ενώ συνήθιζαν να τους θυμίζουν ότι για να μπουν αυτές κάποιοι άντρες στερήθηκαν την θέση δείχνοντας ασέβεια έτσι στις γυναίκες της σχολής. Την ίδια χρονιά καθώς σπούδαζε ήταν παντρεμένη με τον Marty, σπουδαστή της νομικής σχολής, με τον οποίο είχαν αποκτήσει ήδη και ένα παιδί και ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών. Έτσι η Ruth αναγκάστηκε να παρακολουθεί και τα δικά του μαθήματα εκτός από τα δικά της μέχρι που το 1959 μεταφέρθηκε στην σχολή της Columbia όπου και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Το 1960 ήταν για αυτήν μια αρκετά δύσκολη χρονιά καθώς προσπαθούσε να βρει δουλειά και δεν τα κατάφερνε καθώς κανείς δεν την δεχόταν λόγω ότι ήταν γυναίκα και μάλιστα Εβραία. Εν τέλη έγινε καθηγήτρια στην νομική σχολή Rutgers ( 1963 - 1972 ) και της Columbia ( 1972 - 1980 ) διδάσκοντας πολιτική διαδικασία. Η Ruth ήταν μεγάλη υποστηρίκτρια των ίσων δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών και η αφορμή να κάνει την αλλαγή που πάντα ήθελε στον κόσμο ήρθε το 1972 όταν ανέλαβε την υπόθεση του Charles Mortiz. Ο Charles, εργένης, πήρε μια νοσοκόμα για να φροντίσει την μητέρα του αλλά το κράτος του αρνήθηκε μείωση φόρου λόγω φροντιστή. Χρησιμοποίησε αυτή την την υπόθεση για να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει για την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων που υπήρχε και πόσο μάλλον αυτή που υφίσταται το γυναικείο φύλλο που στερούνταν πληθώρα δικαιωμάτων από την Αμερικανική Κυβέρνηση καθώς θεωρούνταν ότι η θέση της γυναίκας ήταν αυτή στο σπίτι. Όλοι της έλεγαν ότι είναι χαμένη υπόθεση, κανείς δεν την πίστευε παρά μόνο ο άντρας της ο Martin ήταν αυτός που της στάθηκε. Μαζί αγόρευσαν στην δίκη όπου και τελικά την κέρδισαν. Το εφετείο του Denver αντέστρεψε ομόφωνα την απόφαση του φορολογικού δικαστηρίου και αποφάσισε ότι ο Charles δικαιούται μείωση φόρου φροντιστή.  Moritz Vs Commissioner & Reed Vs Reed έγιναν οι πρώτες ομοσπονδιακές υποθέσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις διακρίσεις βάσει του φύλου. 'Επειτα ήρθαν στα χέρια της πληθώρα τέτοιων υποθέσεων κερδίζοντας τις περισσότερες πετυχαίνοντας σταδιακά την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων που πάντα πίστευε. Η Ruth, λοιπόν, είναι αυτή που με τον αγώνα της και τα πιστεύω της μπόρεσε να δώσει και δίνει ακόμα με το έργο της, φωνή και δικαιώματα σε εκατομμύρια γυναίκες και αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές γυναικείες φιγούρες της ανθρωπότητας.

Το 1970 ίδρυσε το Women's Right Law Reporter που στόχευε αποκλειστικά στα γυναικεία δικαιώματα ενώ συνέγραψε το πρώτο βιβλίο νομικής σχετικά με τις διακρίσεις του φύλλου. Το 1972 ήταν συνιδρύτρια της Ένωσης για τα δικαιώματα των γυναικών ( ACLU'S Women's Right Project ). Έγινε η κορυφαία δικηγόρος δικαιωμάτων με υποθέσεις - ορόσημο ενώπιων του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από την άλλη ο Martin έγινε εξέχων δικηγόρος φορολογικών υποθέσεων και καθηγητής στην νομική σχολή του πανεπιστημίου Georgetown. Στις 14/6/1993 η Ruth προτάθηκε από τον Bill Clinton για το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Η σύγκλητος επικύρωσε την υποψηφιότητα της με ψήφους: 96 - 3. Ήταν η πρώτη Εβραϊκή γυναίκα που τα κατάφερε και η δεύτερη γενικώς μετά την Sandra Day O'Connor. Το 2002 μπήκε στο National Women's Hall of Fame ενώ το 2009 αναδείχθηκε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες. Τέλος το 2020, την χρονιά που απεβίωσε κιόλας, παρέλαβε το Παγκόσμιο βραβείο Ειρήνης και Ελευθερίας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Νομικών και το ίδρυμα Παγκοσμίου Δικαίου.

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο! Δεν είναι εύκολο, πάντα υπάρχει αυτή η φωνή που θα σου λέει ότι χαραμίζεις τον χρόνο σου, την ενέργεια σου και τις προσπάθειες σου. Αλλά μην ακούς αυτή την φωνή, άκου την άλλη που σου λέει ότι πρέπει να κάνω κάτι και θα το κάνω. Διάλεξε ότι δεν θες να ζήσεις μέσα στον φόβο. Θα έρθει η στιγμή που όλοι μας θα βρεθούμε στον κρεβάτι του νοσοκομείου για το μεγάλο μας ταξίδι και είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι τι έκανες στην ζωή σου και πως θα σε θυμούνται, γιατί το σώμα φεύγει αλλά η κληρονομιά μένει. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο, χτίσε τα όνειρα σου και χτίσε ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που θα έρθουν. Άφησε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες. "Είμαι αυτό που είμαι και κάνω αυτό που κάνω", φρόντισε λοιπόν, να το κάνεις καλά και σωστά, αξιοποίησε την ευκαιρία σου στην ανθρωπότητα και την ζωή γιατί η ζωή είναι ένα δώρο, ένα όμορφο ταξίδι και προνόμιο.

Υπάρχει και ταινία σχετικά με την ζωή και τον αγώνα της Ruth Bader: On the Basis of Sex

Δεν υπάρχουν σχόλια: