Coming 2 America - Κριτική

( 2021 )

Η ταινία "Coming 2 America" αποτελεί Sequel της ταινίας που κυκλοφόρησε το 1988 με τίτλο "Coming to America" σε σκηνοθεσία του John Landis ενώ το σενάριο συν-υπόγραψαν οι Eddie Murphy, David Sheffield και Barry W. Blaustein, αποφέροντας έσοδα περίπου στα 290$ εκατομμύρια.

Η ιστορία της 1ης ταινίας έβρισκε τον πρωταγωνιστή μας τον πρίγκιπα Akeem ( Eddie Murphy ) μαζί με τον πιστό ακόλουθο του Semmi ( Arsenio Hall ) στην Αμερική με σκοπό να αναζητήσει την γυναίκα που θα μπορέσει πραγματικά να σταθεί δίπλα του ως βασίλισσα όταν αναλάμβανε τον θρόνο και την βρήκε στα μάτια της Lisa McDowell ( Shari Headley ) όταν έπιασε δουλειά ως υπάλληλης σε ένα fast food μαγαζί.

33 χρόνια μετά φτάνει το Sequel. Ας μην γελιόμαστε, το "Coming to America" αποτελεί δυνατό brand name και χωρίς να το πολυδιαφημίσεις ήδη γίνεται γνωστό ευρέως με τον κόσμο να ανυπομονεί να δει μετά από τόσα χρόνια πως θα συνεχιστεί η ταινία. Η 2η ταινία λοιπόν, βρίσκει το Akeem μετά τον θάνατο του πατέρα του, να επιστρέφει πάλι στην Αμερική για λίγο για να συναντήσει το άγνωστο μέχρι στιγμής γιο του και να τον φέρει πίσω στην χώρα του για να γίνει ο επόμενος διάδοχος του θρόνου μιας και ο ίδιος έχει 3 κόρες και βάσει του καταστατικού της χώρας ο διάδοχος πρέπει να είναι άντρας.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πολλά λόγια να πούμε για το ποιος είναι ο Eddie Murphy και ποια ήταν η ερμηνεία του. Η πορεία και η καταξίωση του μιλάει από μόνη της στο χώρο με πιο πρόσφατα γεγονότα να μπαίνει στο Hall οf Fame του NAACP ( οργανισμός βραβείων έγχρωμων ανθρώπων ), με τον οργανισμό να το χαρακτηρίζει ως "μια από τις πιο σημαντικές κωμικές ιδιοφυΐες στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και ένα άτομο που έχει εμπνεύσει μια γενιά μαύρων ταλέντων".

Αυτός όμως είναι απλά ο Eddie Murphy, όσον αφορά όμως την ταινία δεν διαφέρει και ιδιαίτερα σαν θέμα από την πρώτη ενώ το σενάριο και τους διαλόγους θα τους χαρακτήριζα πρόχειρους, βιαστικούς και κακογραμμένους. Προσπαθεί να συνδέσει παρελθόν και παρόν, να σου δημιουργήσει το αίσθημα της νοσταλγίας μετά από τόσα χρόνια και παράλληλα να σου προσφέρει κάτι καινούργιο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Παλαιές φυσιογνωμίες και νέα πρόσωπα αναμειγνύονται με εσφαλμένο τρόπο δημιουργώντας μια αναταραχή στην πλοκή. Υπάρχουν κάποιες αστείες σκηνές ή ατάκες χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερο. Σαν ταινία πάντως χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνική με την πρώτη με τον Eddie Murphy και τον Arsenio Hall να έχουν πολλαπλούς ρόλους στην ταινία.

Αυτό πάντως που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι τα σκηνικά και η ενδυμασία. Η Ruth E. Carter, η οποία μάλιστα το 2019 κέρδισε και ένα όσκαρ για την δημιουργία της μόδας της Wakanda, μεγαλουργεί δημιουργώντας μοναδικά και μαγευτικά σκηνικά που σου μαγνητίζουν τα βλέμματα. Είναι άξια θαυμασμού. Βέβαια να θυμάστε όμως είναι από τα λίγα που αξίζουν στην ταινία.

Το “Coming 2 America” δεν εντυπωσίασε κοινό και κριτές. Θα απολαύσετε πρόσωπα με τα οποία μοιραστήκατε στιγμές γέλιου αλλά εν τέλη θα μείνετε με μια πικρία όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και για το τι θα μπορούσε να γίνει και που δεν άγγιξε τις προσδοκίες του κόσμου και δεν αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες του .. 

5,5/10   ( Υπόθεση )

Δεν υπάρχουν σχόλια: