Aokigahara: "Το δάσος των αυτοκτονιών" στην Ιαπωνία

Το Αοκιγκαχάρα που είναι γνωστό και ως " Το δάσος των αυτοκτονιών" ή "Θάλασσα Δέντρων" ( Sea of Trees ), βρίσκεται στην Ιαπωνία στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Φούτζι.

Η περιοχή εκεί έχει αρκετά σπήλαια και γενικώς είναι ένα πολυσύχναστο μέρος για τους τουρίστες λόγω της φυσικής ομορφιάς του δάσους αλλά και της γαλήνης που προσφέρει η φύση. Απέχει 2 ώρες με το αμάξι από το Τόκυο. Ωστόσο, έχει και την άσχημη όψη του καθώς είναι ένα μέρος που αρκετοί πηγαίνουν για να δώσουν τέλος στην ζωή τους.

Σύμφωνα με έναν Ιάπωνα ψυχολόγο, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταφεύγουν εκεί για να δώσουν τέλος στην ζωή τους είναι λόγω της ηρεμίας που σου προκαλεί το δάσος και επειδή είναι τόσο απέραντο που θεωρούν ότι θα έχουν την ησυχία τους και δεν θα τραβήξουν το βλέμμα κάποιου. Η Ιαπωνία είναι η χώρα με τις υψηλότερες αυτοκτονίες παγκοσμίως και στο συγκεκριμένο δάσος περίπου 100 άτομα τον χρόνο δίνουν τέλος στην ζωή τους. Ο νούμερο 1 τρόπος αυτοκτονίας είναι με κρεμάλα ενώ ο 2ος πιο δημοφιλής τρόπος είναι από υπερβολική δόση ναρκωτικών.  Το δάσος είναι τόσο μεγάλο και πυκνό που κάποια πτώματα είτε δεν βρίσκονται ποτέ είτε μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να βρεθούνε.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να πάρει μέτρα για να περιορίσει το φαινόμενο που συμβαίνει στο συγκεκριμένο δάσος με κάμερες, περιπολίες, σύμβουλους αυτοκτονιών και αστυνομική φύλαξη ενώ έχουν τοποθετήσει αρκετές πινακίδες κατά την είσοδο σου στο δάσος αλλά και μέσα στο δάσος σε διάφορα σημεία. Στην είσοδο του δάσους, μια πινακίδα υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι «η ζωή είναι ένα πολύτιμο δώρο» από τους γονείς τους. "Σκεφτείτε ήσυχα τους γονείς, τα αδέλφια ή τα παιδιά σας", λέει η πινακίδα στα Ιαπωνικά. "Παρακαλώ μην υποφέρετε μόνοι σας και επικοινωνήστε πρώτα". Επίσης, οι Ιαπωνικές αρχές έχουν σταματήσει να δημοσιοποιούν πλέον τα νούμερα με σκοπό να αποφύγουν να κάνουν το μέρος δημοφιλές.

Η ιστορία κρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από το 1950 ενώ στην αύξηση της δημοτικότητας του φαίνεται να συνέβαλε το 1960 ο συγγραφέας Seichō Matsumoto που κυκλοφόρησε το τραγικό μυθιστόρημα του "Kuroi Jukai" κατά το οποίο ένα άτομο καταφεύγει στην περιοχή αυτή για να δώσει τέλος στην ζωή του έπειτα από ερωτική απογοήτευση. Όπως υπάρχει και ένα εγχειρίδιο που χαρακτηρίζει το Aokigahara σαν το τέλειο μέρος για να πεθάνεις. Το 2015 κυκλοφόρησε και ταινία The Sea of Trees που έχει σαν θεματολογία το δάσος που εκεί καταφεύγει ένα άτομο για να αυτοκτονήσει αλλά τελικά θα αλλάξει γνώμη.

Ωστόσο, οι ψυχές που χάνονται εκεί μέσα δεν είναι μόνο από άτομα που μπαίνουν αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στην ζωή τους αλλά και απλούς τουρίστες οι οποίοι χάνουν τον δρόμο της επιστροφής και μένουν εγκλωβισμένοι μέσα στο δάσος. Πλούσιο σε μαγνητικό πεδίο το έδαφος του δάσους προκαλεί χάος και προβλήματα στο σήμα και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας , στο GPS αλλά και στις πυξίδες. Για τον λόγο αυτό σημαδεύουν τον δρόμο τους με μια πλαστική κορδέλα ώστε να βρουν τον δρόμο της επιστροφής και να μην χαθούν.

Εμείς θα πούμε ότι η ζωή όσο δύσκολη και να είναι δεν πάει να αποτελεί το πιο όμορφο δώρο και ταξίδι. Ότι και να αντιμετωπίζετε, απευθυνθείτε στους ανθρώπους γύρω σας και στους ειδικούς για να σας παρέχουν την κατάλληλη στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: