Δεμένη Κόκκινη Κλωστή - Κριτική

( 2011 )

Η «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» (2011) αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική ταινία του Κώστα Χαραλάμπους. Μία ταινία που διαδραματίζεται εν περίοδο του Εμφυλίου πολέμου στη χώρα μας το 1945 σε ένα μικρό, ορεινό χωριό.

 Μία ταινία η οποία οπτικοποιεί με τόση αληθοφάνεια τα γεγονότα που συνέβαιναν στα χωριά την μαύρη και πιο πικρή περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπου στην ουσία ο γείτονας σκότωνε με το έτσι θέλω τον γείτονα. Ο Κώστας Χαραλάμπους καταφέρνει με ντοκιμαντερίστικο τρόπο να δημιουργήσει ένα ακόμη φιλμ για τον Εμφύλιο μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας. Παίρνει, όμως, το μέρος των αριστερών, κάτι που ο Παντελής Βούλγαρης το 2009 δεν έκανε και τόσο ξεκάθαρα, και υμνεί με αυτόν τον τρόπο αυτούς που χάθηκαν εξαιτίας της Εθνικής Φρουράς. Επιπροσθέτως, ο σκηνοθέτης μας κάνει ξεκάθαρη την άμεση σχέση κινηματογράφου- ιστορίας.

 Όσον αφορά την κινηματογράφηση του κ. Χαραλάμπους είναι λιτή και άχρωμη, όπως και η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων εκείνη τη περίοδο, πράγμα που φαίνεται περισσότερο στο σκηνογραφικό κομμάτι. Αλλά δυστυχώς και στη σκηνοθεσία. Γενικά μονοπλάνα που αντικαθιστούν κοντινά που θα μας πρόσδιδαν πρόσωπα συναισθηματικά φορτισμένα, πρόσωπα που δεν τα είδαμε ποτέ. 

6/10   ( Υπόθεση )

Άρθρο: Ούστογλου-Λ. Χαράλαμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: