( 2016 )

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Kleber Mendonça Filho, υπογράφει την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία κατάφερε να κερδίσει δύο υποψηφιότητες  για τα βραβεία «Palme d’Or»  και «Queer Palm» Φεστιβάλ των Καννών του 2016. Η ταινία σκιαγραφεί την ιστορία της Clara (Sonia Braga), μίας 65χρόνης Βραζιλιάνας που αποτελεί την τελευταία ένοικο διαμερίσματος ενός παραθαλάσσιου συγκροτήματος.

Η Braga ενσαρκώνει νατουραλιστικά και με μεγάλη σαφήνεια και φροντίδα τον πολυπρόσωπο ρόλο της Clara, μιας γυναίκας που παλεύει με μεγάλη αξιοπρέπεια και τιμή  για ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που της έχουν απομείνει, το σπίτι της. Συγχρόνως δείχνει το πάθος της για τη μουσική, τη μόρφωση που έχει πάρει, τα δεινά που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια και πως μία γυναίκα της τρίτης ηλικίας έχει δικαίωμα στη διασκέδαση, στη περιπέτεια και στις σεξουαλικές συναναστροφές με άλλα άτομα. Το διαμέρισμα προσωποποιεί και αλληγορεί όλες τις αναμνήσεις της και όλα τα εμπόδια που κατάφερε να πηδήξει. Έτσι χάνοντας το, χάνει και ένα σημαντικό, μεγάλο κομμάτι του εαυτού της.

 Ο Fihlo καταφέρνει να γεννήσει μία μεταφορά της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις αστικές πόλεις της Βραζιλίας, όπου η αστικοποίηση, τα τεράστια κτήρια ,οι ουρανοξύστες και τα μεγαθήρια των πολυεθνικών έχουν κατασπαράξει το υπόλοιπό τμήμα του πληθυσμού και η ευνοιοκρατία μαζί με τον καπιταλισμό έχουν κυριεύσει τη χώρα και απαλλοτριώνουν σιγά σιγά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η σκηνοθετική του προσέγγιση μπορεί να χαρακτηριστεί λιτή και αυστηρή, με αρκετά POV πλάνα να τη στολίζουν και με μία απελευθερωτική και παιχνιδιάρικη νότα, λόγω των ερωτικών σκηνών. Πάντως δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω, ως προς τη σκηνοθεσία του, από τη τελευταία του κινηματογραφική δουλειά, O Som ao Redor.

 Το Aquarius είναι μία ταινία που κατάφερε να κερδίσει κριτικούς και κοινό σε όλο τον κόσμο και γιατί όχι άλλωστε, αφού αν υπάρχει μία λέξη που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει, αυτή θα ήταν «όμορφη».

7/10   ( Υπόθεση )

Άρθρο: Ούστογλου-Λ. Χαράλαμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: