Nelson Mandela / Νέλσον Μαντέλα

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε 18/07/1918 και πέθανε στις 5/12/2013 σε ηλικία 95 χρονών. Γνωστός για τον ακτιβισμό του, ήταν ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Σπούδασε νομική στο πανεπιστήμιο Fort Hare ενώ στην πορεία έγινε μέλος του ANC, Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο, και μετέπειτα αρχηγός. Μεγάλος αγωνιστής και μπροστάρης του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ, επιδίωκε ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, έγχρωμους και λευκούς. Η δύναμη του ήταν τόσο μεγάλη που αποτελούσε από τους κύριους εχθρούς της τότε κυβέρνησης. Ένας πόλεμος που κρατούσε χρόνια. Μάλιστα στην προσπάθεια τους να του φιμώσουν το στόμα, για αρχή του απαγόρεψαν 3 φορές το δικαίωμα της δημόσιας εμφάνισης ενώ στην πορεία τον φυλάκισαν για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, το 1962. Πέρασε στην φυλακή σχεδόν 30 χρόνια στις φυλακές Pollsmoor και Victor Verster, και απελευθερώθηκε τελικά τον Φεβρουάριο του 1990, έπειτα από πολλούς συνεχείς και βίαιους αγώνες των δικών του. Αποφυλακίστηκε και δικαιώθηκαν οι αγώνες του παράλληλα προσφέροντας επιτέλους ίσα δικαιώματα στον λαό του. Το 1993 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης ενώ τα χρόνια 1994/99 κέρδισε τις εκλογές και έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Θεωρείται από τον λαό ως ο "Πατέρας του έθνους της Νότιας Αφρικής". Ενώ μετά την απόσυρση του από την προεδρία συνέχισε τον αγώνα του κατά της φτώχειας και κατά της ασθένειας HIV/AIDS.

" A winner is a dreamer, who never gives up" - Nelson Mandela

Έχεις ένα όνειρο, ο καθένας μας έχει ένα όνειρο. Όσο πιο μεγάλο όμως είναι τόσο πιο δύσκολη θα είναι και η μάχη που έχεις να δώσεις. Δεν πρόκειται να είναι εύκολο μονοπάτι, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, μήνα ή χρόνο ακόμα και αν δώσεις παραπάνω από αυτά που έχεις. Θα είναι ένας συνεχιζόμενος, ένας αέναος αγώνας. Ετοιμάσουν να δεχτείς τα χτυπήματα, ετοιμάσου να πέσεις στην μάχη των θέλω σου. Ο Μαντέλα για τα πιστεύω του, για ένα καλύτερο αύριο πέρασε 27 χρόνια στην φυλακή! Εσύ; Πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις; Φτάσε μέχρι το τέλος. Συνέχισε να πολεμάς, να αγωνίζεσαι, να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι! Η επιλογή είναι δικιά σου ..


Δεν υπάρχουν σχόλια: