Mother Teresa / Μητέρα Τερέζα

Η Μητέρα Τερέζα, Αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 26/08/1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πέθανε στις 5/9/1997 σε ηλικία 87 χρονών.

Μητέρα Τερέζα ή αλλιώς Ανιέζε Γκόντσε Μπογιάτζιου ή γνωστή και ως Αγία Τερέζα της Καλκούτας. Στην ηλικία των 8 έχασε τον πατέρα της ενώ στα 18 αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι την Ιρλανδία για να γίνει μέλος του Ινστιτούτου της Παναγίας, να μάθει αγγλικά και να γίνει ιεραπόστολος. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που είδε ποτέ ξανά στην ζωή της τους δικούς της. Ένα χρόνο αργότερα, ταξίδεψε στην Ινδία όπου και βρέθηκε στο σχολείο Τερέζα από το οποίο πήρε μετέπειτα και το όνομα. Το 1931 πήρε τους όρκους της ως μοναχή. Επόμενος σταθμός της ζωής της το 1937 όπου διορίστηκε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα στο οποίο παρέμεινε για πάρα πολλά χρόνια. Το 1950 έχοντας ακούσει ήδη το εσωτερικό της κάλεσμα και παίρνοντας την ευλογία από το Βατικανό, ξεκίνησε το ιεραποστολικό της έργο και ίδρυσε το τάγμα "Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας".

Βοήθησε τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους τυφλούς, τους ανάπηρους, τους λεπρούς, του άστεγους, τα ορφανά. Γενικώς η δράση της επικεντρώθηκε στους άρρωστους και τους φτωχούς. Βοήθησε τα θύματα στην Αιθιοπία, τα θύματα του Τσέρνομπιλ αλλά και όσους έπασχαν από AIDS. Με τον καιρό το έργο της είχε ξεκινήσει να απλώνεται σε όλη την Ινδία ενώ στην πορεία άρχισε να βγαίνει και εκτός συνόρων και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 1997, το ιεραποστολικό της έργος περιελάμβανε 4.000 μέλη, σχεδόν 500 αποστολές σε πάνω από 100 χώρες, ορφανοτροφεία, νοσοκομέια κατά του AIDS και κέντρα φιλανθρωπίας για να φροντίσει τους άπορους. Τον πρώτο καιρό, όπως είπε η ίδια, ήταν πολύ δύσκολα και ο πειρασμός να επιστρέψει στην άνετη ζωή της την περίμενε στην γωνία. Παρόλα αυτά συνέχισε το έργο της, το οποίο γνώρισε και την απόλυτη αναγνώριση όταν η ίδια το 1979 παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή ενώ μια δεύτερη καρδιακή προσβολή την χτύπησε το 1989. Στην πορεία υπέφερε από βαριά πνευμονία, από ελονοσία και καρδιακή ανεπάρκεια. Εν τέλει, στις 5 Σεπτεμβρίου το 1997 απεβίωσε αφήνοντας την τελευταία της πνοή στην Καλκούτα της Ινδίας. Μετά τον θάνατο της ξεκίνησε η διαδικασία της αγιοποίηση της όπου και ολοκληρώθηκε επίσημα στις 4 Σεπτεμβρίου το 2016 από τον Πάπα Φραγκίσκο Αγία της Καθολικής Εκκλησίας.

Γεννήθηκε μήπως η Μητέρα Τερέζα με κάποιο θείο χάρισμα; Όχι! Ήταν η ανιδιοτελής αγάπη αυτή που παρακινούσε το έργο της. Η επιθυμία της να προσφέρει αγάπη και αξιοπρέπεια σε αυτούς που δεν την είχαν επειδή η ζωή του φέρθηκε σκληρά. Το να αφήσεις το εγώ στην άκρη και να κοιτάξεις τους άλλους γύρω σου θέλει μεγάλο αγώνα και εσωτερική γαλήνη αλλά όσο δύσκολο και να είναι το έργο σου, με πίστη και επιμονή όλα γίνονται. Ο πειρασμός θα είναι πάντα εκεί για να σου δώσει την εύκολη λύση αλλά αυτή η λύση είναι προσωρινή γιατί η φωτιά που καίει μέσα σου δεν σβήνει ποτέ .. μην γυρνάς την πλάτη σου στα όνειρα σου και μην φοβάσαι, γιατί υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, φωτεινά παραδείγματα που σου δείχνουν τον δρόμο, πως όλα είναι πιθανά σε αυτή την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: