Kobe Bryant / Κόμπι Μπράιαντ

O Kobe Bean Bryant, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου το 1978 στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια και απεβίωσε στις 26 Ιανουαρίου το 2020 έπειτα από ένα ατύχημα με το ελικόπτερο.

Ύψος 1.98, ξεκίνησε την καριέρα του στο μπάσκετ το 1996 και αγωνίστηκε στους Λος Άντζελες Λέικερς για 20 ολόκληρα χρόνια, όπου και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2016. Με τα νούμερα φανέλας 8 και 24, έχει κερδίσει 5 πρωταθλήματα ενώ την περίοδο 2007/08 αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίχτης ( MVP ) της χρονιάς.Θεωρείται από τους κορυφαίους παίχτες στον χώρο της καλαθοσφαίρισης που έχουν αγωνιστεί ποτέ.

Στο κλείσιμο της καριέρας του έβγαλε την μικρού μήκους ( 5 λεπτών ) ταινία "Dear Basketball" εκδηλώνοντας την αγάπη του για το άθλημα αλλά και την απόφαση του να αποσυρθεί και σαν επίλογο άφησε την φράση "Mamba is out".

Τι είναι το Mamba;

Mamba ή Black Mamba, είναι ένα ψευδώνυμο που έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του την περίοδο 2003/04 όπου και αντιμετώπιζε κάποιες δύσκολες καταστάσεις εκτός γηπέδου. Ένιωθε την ανάγκη να οργανώσει και να βάλει σε μια τάξη αυτά που αντιμετώπιζε και το Black Mamba ήταν ένα σύμβολο για το πως να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες. Mamba σημαίνει: να είσαι καλύτερος από ότι ήσουν εχθές!

Ωστόσο το Mamba ή Black Mamba πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και έγινε σύμβολο για πολλούς ανά την υφήλιο που αντιμετώπιζαν τις δικές τους προσωπικές δυσκολίες.

Το Mamba αποτελείται από 5 βασικές αρχές: Passion - Focus - Honesty - Fearless - Optimism

Passion: Ότι και αν κάνεις στην ζωή σου να έχεις πάθος, να το κάνεις με πάθος, να βάζεις την καρδιά και την ψυχή σου, όλο σου το είναι.

Focus: Η ικανότητα να μένεις συγκεντρωμένος στους στόχους σου, να πειθαρχείς τον εαυτό σου και να αναπτύσσεις δεξιότητες συνεχώς.

Honesty: Να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου και τους άλλους. Να κάνεις αυτό που είναι το σωστό.

Fearless: Να έχεις το θάρρος να δοκιμάζεις νέα πράγματα, ακόμα και αν αποτύχεις να προσπαθείς ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να γίνεις το καλύτερο που μπορείς. Να μην τα παρατάς ποτέ! Να μην φοβάσαι!

Optimism: Να είσαι αισιόδοξος στην ζωή σου, να αντιμετωπίζεις με θετική σκέψη την κάθε δυσκολία και την κάθε πρόκληση όσο μεγάλη και αν είναι.

Ο Kobe ήταν μαθητής αλλά και δάσκαλος ταυτόχρονα. Εντός γηπέδου προσέφερε πλούσιο θέαμα, με σπουδαία επιτεύγματα και για αυτό κατάφερε να μείνει στην ιστορίας και να γίνει ένας θρύλος που δεν θα πεθάνει ποτέ. Εκτός γηπέδου κατάφερε να δημιουργήσει την νοοτροπία "Mamba" και να βοηθήσει πολύ κόσμο να αντιμετωπίσουν τις δικές τους δυσκολίες στην ζωή. Είχε την νοοτροπία του νικητή! Ένα νεαρό αγόρι, με ένα όνειρο .. αλλά και πεινασμένος να φτάσει στην κορυφή .. 

Θα κλείσω με κάποια δικά του λόγια: "Βρες το πάθος σου, κάτι που να σε κάνει να ανυπομονείς να σηκωθείς το πρωί. Δούλεψε όσο πιο σκληρά μπορείς για να αποδείξεις την αξία σου. Δούλεψε σκληρά, μάθαινε και να είσαι ανταγωνιστικός. Δούλεψε τόσο σκληρά και φρόντισε να δείχνεις στους άλλους ότι δεν έχει σημασία πόσο σκληρά δουλεύεις γιατί πρόκειται να δουλέψω περισσότερο από εσένα. Θα πρέπει να βρίσκεις τρόπους να βελτιώνεσαι συνεχώς. Μην μένεις στο παρελθόν, μάθε από αυτό και προχώρα. Να έχεις την νοοτροπία και να δίνεις το παράδειγμα ότι αυτό που αντιμετωπίζω είναι ένα ακόμη εμπόδιο και το εμπόδιο αυτό δεν πρόκειται να με καθορίσει, θα αποσυρθώ με τους δικούς μου κανόνες - όρους!  Έφτανα νωρίτερα στην δουλειά από όλους και ωθούσα τον εαυτό μου στην υπερκόπωση, έπαιζα ακόμα και άρρωστος με πυρετό. Δεν σταματούσα ποτέ, ακόμα και τις στιγμές που δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις που είσαι πολύ κουρασμένος είναι οι στιγμές που χτίζεις το όνειρο σου. Είμαι στην κορυφή όχι λόγω ταλέντου αλλά επειδή ξυπνούσα από τις 4 και δούλευα συνεχώς όλη μέρα, επειδή είχα ένα όνειρο και ήμουν αποφασισμένος να μην αφήσω τίποτα να μπει ανάμεσα μας. Η ευτυχία έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά είναι ένα όμορφο ταξίδι".


Δεν υπάρχουν σχόλια: