Τι είναι το Dolphin Safe / Dolphin Friendly

Το Dolphin Safe / Dolphin Friendly είναι ένα μικρό σύμβολο το οποίο το συναντάμε πάνω στην κονσέρβα του τόνου. Τι είναι όμως αυτό το σύμβολο; Τι σημαίνει και πως προήλθε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το σύμβολο αυτό καταρχάς σημαίνει ότι κατά την αλίευση του τόνου, κανένα δελφίνι δεν αιχμαλωτίστηκε ή τραυματίστηκε ή θανατώθηκε.

Πριν την καθιέρωσε του Dolphin Safe, εκατομμύρια δελφίνια πέθαιναν κατά την αλίευση του τόνου. Για την ακρίβεια μέχρι το 1988 πάνω από 7 εκατομμύρια δελφίνια πέθαναν ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πέθαιναν περίπου 80.000 - 100.000 τον χρόνο. Συγκεκριμένα στο Ειρηνικό Ωκεανό ο τόνος πορευόταν μαζί με τα δελφίνια και έτσι οι ψαράδες προκειμένου να τους εντοπίσουν και να τα αλιεύσουν έβλαπταν παράλληλα και τα δελφίνια. Ψαροκάικα και ταχύπλοα στήνονταν με σκοπό να περικυκλώσουν τα δελφίνια για να πιάσουν τον τόνο χωρίς να νοιάζονται για τις τραγικές συνέπειες των πράξεων τους.

 Βέβαια για όλα αυτά δεν υπήρχαν αποδείξεις, μέχρι την στιγμή που ο Sam LaBudde το 1988 με κίνδυνο την ζωή του ταξίδεψε μέχρι το Μεξικό και έπιασε δουλειά σε ένα πλοίο από τον Παναμά ως μάγειρας και βιντεοσκόπησε την παράνομη σφαγή των δελφινιών. Τις κασέτες τις κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και προβλήθηκαν σε όλα τα κανάλια οδηγώντας σε μποϋκοτάζ των καταναλωτών κατά του τόνου και με την σειρά του αυτό είχε ως συνέπεια να οδηγηθούμε στο "Dolphin - Safe" το 1990 που απαγορεύτηκε η θανάτωση και ο τραυματισμός των δελφινιών και η απαγόρευση της χρήσης διχτυών Purse Seine. Μέχρι το 2000 οι δολοφονίες των δελφινιών είχαν πέσει κάτω από τις 3.000 τον χρόνο ενώ στην πορεία συνέχισε να μειώνεται και άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: