Niki Lauda / Νίκι Λάουντα

Ο Νίκι Λάουντα με καταγωγή από την Αυστρία, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου το 1949 και πέθανε σε ηλικία 70 ετών,  20/5/2019.

Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1, όντας τρεις φορές πρωταθλητής.

Γόνος πλούσιας οικογένειας, κανείς φαντάζεται ότι η ζωή του θα ήταν εύκολη και στρωμένη αλλά ο Λάουντα είχε διαφορετικά όνειρα για την ζωή του, η καρδιά του χτυπούσε για μια θέση στις πίστες. Τέτοια ήταν η αντιπαράθεση με την οικογένεια του που οι μεταξύ τους σχέσεις κόπηκαν. Για να καταφέρει να κάνει τα πρώτα του βήματα αναγκάστηκε να πάρει δάνειο 30.000 ώστε να αγωνιστεί στην Formula 2 το 1971 ενώ μετέπειτα πήρε και άλλο δάνειο για να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία αλλά εν τέλει ήταν απλά βουτηγμένος στα χρέη. Η ευκαιρία της ζωής του ήρθε τελικά σαν θείο δώρο το 1974 όταν ο Enzo Ferrari του πρόσφερε μια θέση στην ομάδα του. Εκεί ο Lauda είχε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες του τόσο στην οδήγηση όσο και σαν μηχανικός. Πιο συγκεκριμένα και με απλά λόγια είπε στον μεγάλο Enzo: αυτή την στιγμή το αμάξι σου είναι εν ολίγοις για παλιοσίδερα αλλά εγώ θα το κάνω αμάξι ικανό να τρέξει στις πίστες. Ένας οδηγός γεμάτος αυτοπεποίθηση, σιγουριά αλλά και εθισμένος με την δουλειά καθώς πλέον έκανε αυτό που αγαπούσε. Τελικά κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του πρωτάθλημα το 1975 και άλλα δύο το 1977 και το 1984.

Το 1975 όμως ήρθε η στιγμή που σημάδεψε το άθλημα αλλά και την ζωή του. Κατά την διάρκεια ενός αγώνα στο Nürburgring, το αμάξι του έφυγε εκτός πορείας και έφυγε πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Το αμάξι τυλίχτηκε στις φωτιές και πριν προλάβουν να το βγάλουν από το μονοθέσιο του ήδη ο Νίκι είχε σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι του ενώ είχε εισπνεύσει παράλληλα μεγάλη ποσότητα τοξικών αερίων. Έπεσε σε κώμα και στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε θεωρούνταν ήδη νεκρός φέρνοντας μάλιστα και παπά. Αλλά ο Λάουντα δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Δεν μπορούσε αυτό να είναι ο επίλογος του. Επέστρεψε από τους νεκρούς και επέστρεψε και στις αγωνιστικές πίστες έξι εβδομάδες μετά το ατύχημα του. Οι γιατροί είχαν μείνει έκπληκτοι λέγοντας πως η σωτηρία του ήταν ξεκάθαρα στην προσωπική βούληση και δύναμη του.  Έξι εβδομάδες όμως κόλαση, καθημερινά του έκαναν πλύσεις στους πνεύμονες. Αυτό που τον κρατούσε δυνατό ήταν να βλέπει τον James Hunt να παίρνει τους πόντους στους αγώνες. Τέτοιο ήταν το ανταγωνιστικό του πνεύμα. Όταν επέστρεψε, κατάφερε τελικά να κατακτήσει την 4η θέση στο πρώτο του αγώνα και 2ος στην τελική κατάταξη.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν η Ferrari ξεκίνησε να ψάχνει να βρει τον αντικαταστάτη του, αλλά ο Λάουντα την επόμενη χρονιά σε πείσμα κέρδισε το πρωτάθλημα δείχνοντας ποιος είναι ο κυρίαρχος στις πίστες και αποσύρθηκε έπειτα από την ομάδα της Ferrari.

"More powerful than the fear of death, is the will to win" - Ο φόβος μπροστά στον θάνατο, ο φόβος της ήττας, της απώλειας, της αποτυχία .. Ναι είναι δυνατά συναισθήματα .. Αλλά η θέληση να κερδίσεις μπορεί να γίνει πολύ πιο δυνατή! Όταν κάτι το θέλεις πολύ, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για το καθετί αναπάντεχο επειδή έτσι είναι η ζωή.. αλλά στην πορεία δεν πρέπει να ξεχνάς κάτι, την φωτιά που καίει μέσα σου ... μια φωτιά τόσο δυνατή ικανή να κάψει κάθε αμφιβολία και φόβο και πόνο .. μια φωτιά που θα συνεχίσει να καίει και θα σε κρατάει συντροφιά στους πιο δύσκολους καιρούς και καταστάσεις .. το φως στο σκοτάδι .. αυτή είναι η δική σου προσωπική φωτιά που θα σε οδηγήσει στο τέλος στο όνειρο!  Στην ζωή χάνεις την στιγμή που τα παρατάς. Αν πέσεις 100 φορές, φρόντισε να σηκωθείς 101. Μην σταματάς να προχωράς. Μη σταματάς να υπομένεις και να επιμένεις. Μη σταματάς να προσπαθείς. Μα πάνω από όλα μη σταματάς μέχρι να κερδίσεις!

Υπάρχει επίσης ταινία για την ζωή και την πορεία του στο άθλημα, εστιάζοντας παράλληλα και στην σχέση του εντός και εκτός πίστας με τον James Hunt : Rush

Δεν υπάρχουν σχόλια: