Mildred and Richard Loving / Μίλντρεντ - Ρίτσαρντ Λόβινγκ

Οι Mildred και Richard Loving ήταν ένα διαφυλετικό ζευγάρι από το Central Point της Βιρτζίνια. Η Mildred ήταν μια Αφρο-Αμερικανίδα ενώ ο Richard ήταν λευκός.

Γνωριζόντουσαν από πολύ μικρή ηλικία όταν εκείνη ήταν 11 και εκείνος 17. Στην πορεία άρχισαν να βγαίνουν και το 1953 περίμεναν το πρώτο τους παιδί ενώ το 1954 παντρεύτηκαν στην Washington. Επιστρέφοντας όμως πίσω στα μέρη τους, η αστυνομία τους συνέλαβε καθώς ο νόμος στην Βιρτζίνια ήδη από το 1924 απαγόρευε τον διαφυλετικό γάμο. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση αλλά κατάφεραν να διαφύγουν και πήγαν στην περιφέρεια της Columbia. Έζησαν χρόνια εκεί πέρα αλλά μετά από τόσο καιρό ήθελαν να επιστρέψουν σπίτι τους, στα μέρη τους και στους δικούς τους ανθρώπους. Έτσι το 1964 ξεκίνησαν έναν νομικό αγώνα που έφτασε από τον Robert F. Kennedy μέχρι το ανώτατο δικαστήριο. Εν τέλει το 1967, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ τους επιτρέποντας τους να επιστρέψουν στην πατρίδα. Ο νόμος περί απαγόρευσης διαφυλετικού γάμου είχε πλέον καταργηθεί μετά από αυτή την δίκη ενώ και άλλες πολιτείες πήραν σειρά έπειτα.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι: το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να παντρευτεί αυτόν που θέλει είναι μια από τις βασικές ελευθερίες στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που πέτυχαν η Mildred και ο Richard Loving ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Άλλαξαν την ιστορία, την μοίρα και την ζωή όχι μόνο την δικιά τους αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων εκεινής της εποχής αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν.

Τι κάνει η αγάπη; Η αληθινή, η πραγματική αγάπη έχει τόση μεγάλη δύναμη που δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το ζήσεις. Η αγάπη σε κάνει να αντέχεις, να υπομένεις, να επιμένεις, να αγωνίζεσαι, να μην τα παρατάς ποτέ. Η αγάπη έκανε τους Mildred και Richard να πάνε κόντρα με την κυβέρνηση, με τους νόμους, να παλέψουν με τα θηρία επειδή ήθελαν το πολύ απλό πράγμα, να μπορούν να ζήσουν ήρεμα και ευτυχισμένα απολαμβάνοντας την αγάπη τους, την παρέα και την συντροφιά του άλλου κάθε μέρα για όλη τους την ζωή. Και μέσω από την δικιά τους την αγάπη, μέσω του δικού τους αγώνα έδωσαν το δικαίωμα και σε άλλους ανθρώπους να έχουν το προνόμιο να ζήσουν την αγάπη και τον έρωτα ελεύθερα, χωρίς καταπίεση. Η δικιά τους εσωτερική δύναμη, η δικιά τους αγάπη και ο αγώνας τους ας γίνει παράδειγμα στην ζωή και για τους υπόλοιπους. Φύτεψε τον σπόρο, φρόντισε τον και περίμενε να ανθίσει. Όλα θέλουν χρόνο και κόπο, τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται!

Υπάρχει επίσης ταινία για την ζωή τους και τον αγώνα τους στα δικαστήρια : Loving


Δεν υπάρχουν σχόλια: