Όλοι γνωρίζουμε φυσικά τον Pele ή αλλιώς γνωστό με το παρατσούκλι "Μαύρο Μαργαριτάρι". Γεννημένος στις 23/10/1940 στην Τρες Κορασόες στην Βραζιλία από μικρός είχε όνειρο να γίνει παίχτης ποδοσφαίρου.

Το πραγματικό του όνομα είναι 'Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Το Πελέ είναι παρατσούκλι που του το κόλλησε ένα συμμαθητής του στο σχολείο το οποίο αν και στην αρχή δεν του άρεσε, μετέπειτα άλλαξε γνώμη όταν ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα.

Στα έκτα του γενέθλια ένας από τους παίκτες της ομάδας του πατέρα του του δώρισε μια δερμάτινη μπάλα και αυτή ήταν η πρώτη φορά που κλωτσούσε μια πραγματική μπάλα ενώ στα 7 του για να βοηθηθεί οικονομικά δούλευε σε καταστήματα τσαγιού ως υπάλληλος και γυάλιζε παπούτσια έξω από τους κινηματογράφους ενώ σχολείο κατάφερε να πάει μόνο μέχρι την τέταρτη τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η επιθυμία του να παίξει μπάλα ήταν τόσο μεγάλη που παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε μέσα στην φτώχια, έφτιαχνε μπάλες από κάλτσες και τις κλωτσούσε χωρίς παπούτσια καθώς δεν είχε η οικογένεια του την οικονομική δυνατότητα να του τα αγοράσει. Και φυσικά στην ηλικία των 16 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στην Σάντος, και το 1958 οδήγησε την χώρα του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έδωσε σε ένα ολόκληρο έθνος την υπερηφάνεια του πίσω. Το ίδιο επαναλήφθηκε και το 1970 όταν κατέκτησαν και πάλι το Παγκόσμιο Κύπελλο με σκορ 4-1 επί της Ιταλίας. 

• Το 1961 η κυβέρνηση της Βραζιλίας τον χαρακτήρισε " Εθνικό θησαυρό" και δεν το άφησε να φύγει από την χώρα ως μεταγραφή ενώ η FIFA τον βράβευσε ως τον καλύτερο παίχτη του 20ου αιώνα.

• Στις 19 Νοεμβρίου 1969, στο στάδιο Maracana, ο Πελέ έγραψε Ιστορία σημειώνοντας το 1000ο γκολ του (σε επίσημα και ανεπίσημα παιχνίδια), νικώντας από το σημείο του πέναλτι τον Αργεντινό τερματοφύλακα Εντγκάρντο Αντράντι, κάνοντας το 2-1 τον αγώνα Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα. Ο αγώνας διακόπηκε, καθώς πλήθος δημοσιογράφων και οπαδών εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να τον αποθεώσουν.

Ο Πελέ απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου το 2022. Ο Βραζιλιάνος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πάλευε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Στις 29 Νοεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο προκειμένου οι γιατροί να επανεξετάσουν τη θεραπεία του. Έκτοτε η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση, με το «μαύρο διαμάντι» να παραμένει στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Από τις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας έως την Παγκόσμια αναγνώριση είναι μεγάλος δρόμος και δύσκολος. Και ο άνθρωπος αυτός απέδειξε σε όλους ότι τα όνειρα βγαίνουν, ότι όπου και αν είσαι ότι και αν βιώνεις μπορείς να τα καταφέρεις, ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι ακατόρθωτο. Αλλά θα πρέπει να αποδεχτείς ότι η επιτυχία δεν είναι κάτι το τυχαίο, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, μελέτης, μάθησης και πολλών θυσιών. Αγκάλιασε το πεπρωμένο σου και γίνε αυτό που γεννήθηκες να γίνεις! 

Υπάρχει επίσης ταινία για την πορεία του στο ποδόσφαιρο: Pelé: Birth of a Legend

1 σχόλιο:

  1. Μου αρέσουν πολύ τα προσωπικά σου σχόλια Παππου. Περιμενουμε κι άλλες αναρτήσεις στο inspiration.

    ΑπάντησηΔιαγραφή