Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η Malala Yousafzai είναι μια νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν, γεννημένη στις 12 Ιουλίου το 1997. Είναι γνωστή για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των ανθρώπων, γυναικών και παιδιών, στην εκπαίδευση.

Παίρνοντας την ιστορία από την αρχή, ζούσε στο Swat Valley όταν οι Ταλιμπάν κατέβαλαν την περιοχή απαγορεύοντας μεταξύ άλλων και τις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο και να μορφώνονται. Η Malala ωστόσο επαναστάτησε, στην αρχή εκφράζοντας ανώνυμα την ζωή και τις απόψεις της μέσω ενός blog, 2009, και στην πορεία φανερά. Συνέπεια των πράξεων της ήταν να δεχθεί απόπειρα δολοφονίας η οποία όμως απέτυχε να εκτελεστεί επιτυχώς. Το όλο σκηνικό προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση με την στήριξη του κόσμου να είναι φανερή στο πρόσωπο της και με την ίδια να ιδρύει το Malala Fund.Εν τέλει ο αρχηγός των Ταλιμπάν, το  επέτρεψε την επιστροφή των γυναικών στα έδρανα με την προϋπόθεση ότι θα φορούσαν μπούρκα.

Η Malala 10 Οκτωβρίου το 2014 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Παρά το μικρό της ηλικίας της μας έδειξε ότι η δύναμη της ελπίδας, η δύναμη ενός ανθρώπου μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δέχτηκε σφαίρες, κυριολεκτικά και μεταφορικά και παρόλα αυτά άντεξε και συνέχισε τον αγώνα της, δεν τα παράτησε ποτέ και με τον δικό της τρόπο παρέδωσε έναν κόσμο λίγο καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: