Samuel Freeman LaBudde / Σάμιουελ Λαμπούντ

Ο Sam LaBudde είναι Αμερικάνος βιολόγος και γεννημένος 3 Ιουλίου το 1956. Το 1991 κέρδισε το βραβείο Goldman Enviroment Prize. Μέχρι το 1988 πάνω από 7 εκατομμύρια δελφίνια πέθαναν από εταιρείες που αλίευαν ψάρια τόνο. Συγκεκριμένα στο Ειρηνικό Ωκεανό ο τόνος πορευόταν μαζί με τα δελφίνια και έτσι οι ψαράδες προκειμένου να τους εντοπίσουν και να τα αλιεύσουν έβλαπταν παράλληλα και τα δελφίνια. 

Βέβαια για όλα αυτά δεν υπήρχαν αποδείξεις, μέχρι την στιγμή που ο Sam LaBudde το 1988 με κίνδυνο την ζωή του ταξίδεψε μέχρι το Μεξικό και έπιασε δουλειά σε ένα πλοίο από τον Παναμά ως μάγειρας και βιντεοσκόπησε την παράνομη σφαγή των δελφινιών. Τις κασέτες τις κατέθεσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και προβλήθηκαν σε όλα τα κανάλια οδηγώντας σε μποϋκοτάζ των καταναλωτών κατά του τόνου και με την σειρά του αυτό είχε ως συνέπεια να οδηγηθούμε στο "Dolphin - Safe" που απαγορεύτηκε η θανάτωση των δελφινιών και η απαγόρευση της χρήσης διχτυών Purse Seine.

Στην πορεία επίσης εξέθεσε την παράνομη θανάτωση Θαλάσσιων ίππων και το εμπόριο ελεφαντόδοντου και το παράνομο εμπόριο κρέατος Ρινόκερου και Τίγρης αναγκάζοντας Κίνα, Νότια Κορέα και Κονγκ Κόνγκ να πάρουν αυστηρά μέτρα.

Η πίστη του στα ιδανικά του και σε έναν καλύτερο κόσμο, πιο φιλικό, ανθρώπινο και ειρηνικό, οδήγησε τον Sam LaBudde να τα βάλει με μια τεράστια βιομηχανία εμπορεύματος ρισκάροντας την ίδια την ζωή του αφυπνίζοντας την συνείδηση ολόκληρων Εθνών. Η πράξη ενός και μόνο ανθρώπου και η πίστη του στα πιστεύω του επέφερε μια τεράστια αλλαγή στο οικοσύστημα των δελφινιών μειώνοντας μέχρι και κατά 95 τοις εκατό την θανάτωση τους. Έτσι και εσύ μπορείς να αφήσεις το στίγμα σου στην ανθρωπότητα και να επιφέρεις κάτι το θετικό αρκεί να το πιστέψεις και να παλέψεις για αυτό ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: