The Imitation Game - Το παιχνίδι της μίμησης ( 2014 )

Υπόθεση

Τρεις συγκεκριμένοι περίοδοι της ζωής του Alan Turing, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, παρουσιάζονται στην ταινία. 

Η πρώτη είναι στην διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, στην αρχή του οποίου αυτός, ειδικός στην λύση puzzle, προσλαμβάνεται από την Βρετανική κυβέρνηση για να δουλέψει σε μια ομάδα, της οποίας η μυστική δουλειά της είναι να σπάσει τον φαινομενικά άσπαστο μυστικό κώδικα πίσω από την μηχανή επικοινωνίας των Ναζί, το οποίο ονομάζεται  Enigma, και θα μπορούσε να τους δώσει προβάδισμα έναντι των εχθρών και ίσως και το τέλος του πολέμου. 

Το πρόβλημα είναι ότι το Enigma επανακωδικοποιείται κάθε μέρα, επομένως ακόμα και αν η ομάδα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει ένα μήνυμα, θα γινόταν με καθυστέρηση και θα τους ήταν πλέον άχρηστο. Υπάρχουν 159,000,000,000,000,000,000 πιθανόν κώδικες που θα μπορούσαν να έχουν εισχωρηθεί στο Enigma. Ένας αλαζόνας, αντικοινωνικός και μονήρης άντρας, ο Alan, είναι η όλεθρη ύπαρξη της ομάδας, ιδιαίτερα για τον ανώτερο του τον Commander Denniston και τον Hugh Alexander, ο οποίος έχει προσληφθεί ως ο αρχικός αρχηγός της ομάδας. 

Ενώ ο Hugh και η υπόλοιπη ομάδα εργάζονται πάνω στο σπάσιμο των κωδικών ημέρα με την ημέρα, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουν το μυστικό του Enigma, ο Alan εργάζεται μόνος του στην ανάπτυξη μιας μηχανής, η οποία πιστεύει ότι είναι ό,τι απαιτείται όχι μόνο για να σπάσει ένα καθημερινό κώδικα, αλλά να σπάσει κάθε κωδικό αμέσως όταν εισάγεται στο Enigma. Το κλίμα της ομάδας αλλάζει σιγά-σιγά με ην συμμετοχή της Joan Clarke, της μόνης γυναίκας στην ομάδα. Η Joan όχι μόνο προσθέτει άλλο ένα λαμπρό μυαλό στην ομάδα αλλά βοηθάει και τον Alan στο πώς να συμπεριφέρεται κοινωνικά. Η συμμετοχή της Joan στο πρόγραμμα απειλείται από τις παραδοσιακές αξίες, όχι από τα αρσενικά μέλη της ομάδας της, αλλά από τους γονείς της, οι οποίοι βλέπουν τη θέση της στον κόσμο ως γυναικάς κάποιου. 

Η δεύτερη φάση είναι το 1928, όταν ο Alan ήταν νέος σε σχολικό οικοτροφείο. Ακόμα και τότε ήταν διαφορετικός και ήταν θύμα εκφοβισμού εξαιτίας αυτού τους γεγονότος. Ο μόνος πραγματικός φίλος του στο σχολείο είναι ο Christopher Morcom. 

Η τρίτη φάση είναι το 1951, που το σπίτι του στο Manchester το έχουν διαρρήξει αλλά επειδή τίποτα δεν είχε κλαπεί, ο Alan δεν ανέφερε τίποτα στην αστυνομία. Αλλά ο επικεφαλής της έρευνας, ο ντετέκτιβ Robert Nock, πιστεύει ότι ο Alan κρύβει κάτι και για αυτό προσπάθησε να ξεφορτωθεί την αστυνομία γρήγορα.

   ( TRAILER )   ( More Info: IMDB )

Δεν υπάρχουν σχόλια: